Свалена от пиедестала си, статуята на търговец на роби в Бристъл отива в музей

Свалена от пиедестала си, статуята на търговец на роби в Бристъл отива в музей

Статуя на търговец на роби, свалена от постамента си и хвърлена във водата от антирасистки демонстранти в югозападния английски град Бристъл, беше спасена и ще бъде изложена в музей, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.

Бронзовата статуя на Едуард Колстън, издигната през 1895 г., в неделя беше изтръгната от пиедестала си от демонстранти. Те протестираха срещу смъртта на чернокожия американец Джордж Флойд, задушен при арест от бял полицай в САЩ.

Впоследствие статуята беше хвърлена във водите на речното пристанище.

"Рано тази сутрин извадихме статуята на Колстън от водата в пристанището на Бристъл. Тя беше превозена на безопасно място, преди по-късно да стане част от колекциите в нашите музеи", обяви тази сутрин в Туитър градският съвет.

Статуята ще бъде изложена заедно с плакати на движението "Животът на чернокожите има значение", събрани при последните демонстрации, за да се обяснят историята на робството и сегашните борби срещу расизма.

Свалянето на тази статуя възроди дебата за колониалното минало на Обединеното кралство и постави под въпрос поддържането на други съмнителни символи, като статуята на минния магнат, политик и колонизатор Сесил Роудс в университетския град Оксфорд, срещу която във вторник протестираха хиляди хора.

В Южна Англия градският съвет в Борнмът, Крайстчърч и Пул реши да премахне статуята на генерал Робърт Бейдън-Пауъл (1857-1941 г.), основател на скаутското движение в началото на 20 в., поставена в пристанище Пул през 2008 година. Според документи на британската служба за вътрешно разузнаване MI5 (МИ5), разсекретени преди 10 години, през ноември 1937 г. Бейдън-Пауъл се е срещал с Хартман Лаутенбахер, началник на щаба на Хитлерюгенд (Хитлерова младеж).

Виждаме различни мнения за дейността на Бейдън-Пауъл и искаме да има достатъчно време, така че всички мнения да бъдат изразени, както и да ограничим риска от обществени безредици, които може да възникнат, ако статуята остане на мястото си, обясни местната управа в изявление.

В Лондон статуята на търговеца на роби Робърт Милиган (1746-1809 г.) беше премахната в квартал Докланд, а кметът лейбърист Садик Хан обяви създаването на комисия, която да преценява дали статуите и имената на улици отразяват в достатъчна степен многообразието на града.

Градският съвет в Бристъл обясни, че е получил много предложения какво да замени Колстън на пиедестала - арт проекти или друга статуя. Решението ще бъде взето след всенародно допитване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа