Свалените тол такси ще са от 1 до 20 ст/км

Половин цена ще плащат превозните средства, каращи с алтернативно гориво

Свалените тол такси ще са от 1 до 20 ст/км

По-ниските тол такси, изчислени от превозвачите, бяха пуснати за обществено обсъждане от регионалното министерство и Министерския съвет в понеделник. Становища и коментари ще се приемат до 12 февруари, след което промяната в тарифите ще бъде одобрена, за да може да влезе в сила от 1 март 2020 г., както предвижда законът.  

Според предложенията тол таксите ще са между 1 и 20 стотинки за изминат километър от магистрала и първокласен пък, според вида на превозното средство. Второкласните пътища, включени в сегашното постановление за тол таксите, отпадат от обхвата на системата за платено ползване на републиканската мрежа.

Сега въведените, но все още не прилагани тарифи, бяха в диапазона от 4 до 36 стотинки за километър, но не се харесаха на превозвачите и след като заплашиха с национална стачка и спиране на изпълняване на пътническите разписания и зареждането на магазините, премиерът се съгласи да намали приетите в края на миналата година тол такси.

Така автобусите ще плащат между 1 и 4 ст./км, според броя на местата в тях. Таксата ще е една и съща и за магистрали и за първокласните пътища. Предишните ставки бяха между 4 и 9 ст. като за втория клас пътища цената бе със стотинка по-ниска.

При камионите новите такси ще са от 3 до 20 ст./км като най-голямата сума ще е за старите товарни автомобили от евро 0, 1 и 2, над 12 т с четири оси. Най-малко ще плащат новите екологични камиони под 12 тона.

Любопитен момент е, че според новия вариант на тол таксите за ползването на първокласните пътища камионите под 12 тона ще плащат повече, отколкото за автомагистралите, докато във все още действащия текст цените са едни и същи за този вид автомобили. За по-тежките камиони също се предвижда да важат по-скъпи цени за първокласните пътища, а за магистралите да са по-ниски със стотинка-две.

В променения вариант се предвижда пътните превозни средства над 3.5 т., използващи само алтернативно гориво, за  плащат половин такса от стойността, определен за съответния вид возило от категорията евро 6.

Според разчетите на ведомството намаляването на тол таксите няма да се отрази върху събираемостта на приходите от платените пътища и през 2020 г. те ще са в размер на около 450 млн. лв., за 2021 г. – 480 млн. лв. и за 2022 г. – 495 млн. лв., пише в доклада към проекта на постановление на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?