Сваленият киргизки президент обвинен в организиране на масово убийство

Киргизките власти са повдигнали срещу бившия президент Курманбек Бакиев задочно обвинение в организиране на масово убийство и злоупотреба със служебно положение. Това съобщи във вторник в Бишкек Азимбек Бекназаров, координатор на временното правителство по съдебната система и правоохранителните органи, предаде ИТАР-ТАСС.

Бекназаров потвърди, че в понеделник временният кабинет отне имунитета на бившия президент. Той заяви, че властите в Бишкек ще настояват Бакиев да бъде екстрадиран от Беларус въз основа на двустранната Минска конвенция за екстрадиране на престъпници, допълва агенцията.

Във връзка с масовото убийство в Бишкек на 7 април са обявени за издирване 9 бивши високопоставени служители от киргизката администрация, съобщи още Бекназаров.

По време на безредиците в Бишкек, довели до смяна на властта в Киргизстан, загинаха 85 души, а близо 1500 потърсиха медицинска помощ, припомня агенцията.

Сред издирваните са по-специално Жанибек Бакиев, оглавявал службата за държавна охрана - брат на бившия президент, бившият шеф на службата за сигурност Мурат Суталинов и бившият му подчинен Марат Бакиев - син на Курманбек Бакиев, а също и бившият премиер Данияр Усенов.

"Ще настояваме да бъдат екстрадирани, където и да се намират", каза Бекназаров.

Временното правителство реши да национализира редица киргизки предприятия, свързани с Максим Бакиев, друг син на бившия държавен лидер, добави представителят на временния кабинет.

Обвинение в превишаване на длъжностните пълномощия е повдигнато срещу бившия киргизки вътрешен министър Молдомуса Конгантиев, съобщи генералната прокуратура на страната.

В дома на семейството на бившия президент Бакиев в киргизстанското с. Интимак е открит цял зоопарк с екзотични за тази местност животни. Някои от тях са включени в Червената книга, съобщи междувременно генералната прокуратура на страната.

″Огледът на жилището бе осъществен в рамките на разследваните наказателни дела срещу близки роднини и приближени на бившия президент", посочили служители в прокуратурата.

Следователи открили там две мечета на по година и половина, африкански щраус, два снежни барса, три сърни, тяншански скален орел, два сокола, четири африкански пауна, индийски патици, австрийски черни и бели лебеди.

Прокуратурата уверила, че взема мерки да евакуира животните на сигурно място.

В Киргизстан обаче и до днес няма нито един общодостъпен зоопарк, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Китай е взел решение временно - от 30 април до 4 май, да затвори границата с Киргизстан във връзка с първомайските празници в КНР, съобщи киргизката гранична служба, цитирана от ИТАР-ТАСС. В момента ситуацията по границата между двете страни е спокойна.

След безредиците в Киргизстан от 6 до 8 април други две съседни страни - Казахстан и Узбекистан, затвориха границите с тази държава и все още отказват да ги отворят, независимо от призивите на новата власт в Бишкек да отменят ограниченията, посочва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят