Сваленият от покрива на "Ла Скала" българин доброволно постъпил в психиатрия

Сваленият от покрива на "Ла Скала" българин доброволно постъпил в психиатрия

Българинът, свален от покрива на миланската "Ла Скала", се обяви за "убеден берлусконианец" и доброволно постъпи в психиатрична клиника, разкриха в неделя източници от италианските органи на реда, пожелали анонимност, предаде БТА.


В събота 51-годишният Мартин Адвински прекара седем часа на покрива, където опъна големи транспаранти с лозунгите: "Председателят Берлускони беше видял правилно", "Референдум - категорично не", "Свобода и демокрация" и "Италианско правосъдие равно на злоупотреба с власт". Той сам се обадил на карабинерите, които успяха да го измъкнат от ръба на покрива и да го обездвижат с помощта на пожарникари, тъй като първоначално оказал съпротива.


Остава загадка как е успял да се качи на покрива на световноизвестния оперен театър Ла Скала, който в Милано е сред обектите, поставени под режим на най-висока антитерористична заплаха.

Според източниците разследването изключва българинът да проникнал в операта като зрител в петък и да е прекарал там нощта, преди да се качи на покрива в събота, в 8 часа сутринта.

Работи се по две хипотези. Едната е, че той може да е използвал скелето, издигнато на странична външна стена на сградата. Другата хипотеза е, че е имал на разположение монтирана на камион саморазгъваща се стълба от типа, използван за качване на мебели и друга тежка покъщнина по високите етажи. Макар и да звучи невероятно, именно тази хипотеза би дала обяснение на факта, че е успял да качи със себе си обемистите транспаранти, поради което е бил принуден да предприеме протеста в събота, а не в делничен ден, когато щеше да предизвика много по-големи неприятности за града, споделиха източниците.


Непосредствено след задържането Адвински е повтарял, че е "убеден берлусконианец", съпричастен към "съдебната несправедливост срещу Берлускони", защото той самият е бил жертва на подобна несправедливост. Не е дал обяснение обаче, защо е издигнал лозунга за "Не" на референдума за конституционна реформа, насрочен за 4 декември.

Първоначално е бил отведен в болница, тъй като заявил, че страда от сърдечно заболяване. Впоследствие доброволно е приел да бъде подложен на лечение в психиатрична клиника в провинция Мантуа на областта Ломбардия, в която живее. До момента срещу него е повдигнато възможно най-лекото обвинение в нахлуване в недвижими имоти, което се наказва с максимум 2 години лишаване от свобода и глоба от 103 до 1032 евро, уточниха източниците.


Миналата година Адвински протестира срещу италианското правосъдие, като се качи на покрива на изоставена църква в центъра на град Мантуа, където прекара 9 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят