Сваленият от Сирия турски самолет е бил в международното пространство

Турски военен самолет F-4. Сн. ЕРА/БГНЕС

Турският боен самолет, свален от Сирия в петък, се е намирал в международното въздушно пространство, а не в сирийското, когато е бил ударен от сирийската противовъздушна отбрана.

Това заяви в неделя по турската обществена телевизия турският външен министър Ахмед Давутоглу, цитиран от БГНЕС. Той уточни, че самолетът не е бил въоръжен и е извършвал тренировъчна мисия и изпитание на радарна система в Средиземно море.

Според заключенията ни нашият самолет е бил свален в международното въздушно пространство, на 13 морски мили от Сирия, каза Давутоглу.

Министърът подчерта, че турският изтребител Ф-4 е летял сам и не е имал мисия да събира информация над Сирия, но призна, че машината за момент е навлязла в сирийското въздушно пространство.

Самолетът не е показал никакъв признак на враждебност към Сирия и е бил свален 15 минути след като за момент е нарушил сирийското въздушно пространство, посочи Давутоглу.

Той добави, че турските радари поискали от двамата пилоти да напуснат сирийското въздушно пространство, но откъм Сирия не е дошло никакво предупреждение.

Сирийците добре знаеха, че се касае за турски военен самолет и знаеха естеството на мисията му, добави той.

Засега не е известна съдбата на двамата пилоти. Предполага се, че са загинали.

Посланиците от НАТО ще се съберат във вторник за консултации, поискани от Турция за свалянето на нейния изтребител от Сирия, съобщи в Брюксел говорителката на НАТО Оана Лунджеску, цитирана от Ройтерс.

"Турция поиска консултации по силата на член 4 на основополагащия за НАТО Вашингтонски договор. По силата на член 4 всяка съюзническа страна може да поиска консултации, ако по нейно мнение е застрашена териториалната цялост, политическата независимост или сигурността ѝ", каза Лунджеску.

"Северноатлантическият съвет ще се събере във вторник по искане на Турция. Очакваме Турция да информира за неотдавнашния случай", добави говорителката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят