Свалянето на съветски паметник в Талин разгневи Русия

Свалянето на съветски паметник в Талин разгневи Русия
Властите в Естония демонтираха паметника на Съветския войн в столицата Талин, въпреки снощните протести, при които загина един мъж, предаде в петък ББС.

Рано същата сутрин паметникът бе разрязан и изнесен на части в неизвестна посока.

Монументът – бронзова статуя на съветски войник, бе издигнат през 1947 г. Смята се, че останките на съветските войници са погребани в близост до паметника. Според кабинета паметникът трябва да бъде преместен в гробница, тъй като привличал твърде много руски и естонски националисти.

Един от гражданите, протестирали срещу демонтирането на монумента, почина от раните си след сблъсъци с полицията тази нощ.

В четвъртък около 1000 души – предимно етнически руснаци, се събраха пред паметника, след като полицията затвори района около него преди преместването.

Митингът край монумента прерасна в сблъсъци с полицейския кордон около статуята, а по-късно и в прояви на вандализъм в центъра на града. Повече от 40 души бяха ранени, а 300 други бяха арестувани по време на размириците.

Така на сутринта някои магазини осъмнаха с изпочупени витрини, ограбени и подпалени будки и скъсани трамвайни жици. Във връзка с изострената обстановка след безредиците продажбата на спиртни напитки в столицата е забранена до 2 май, а в града се изпращат подкрепления.

Естонският президент Тоомас Хендрик Илвес нарече престъпни безредиците, обхванали тази нощ Талин, а участниците в тях - престъпници.

В обръщение към сънародниците си, предавано по радиото и телевизията, той изтъкна, че безчиствата в Талин нямат нищо общо с почитта към загиналите във Втората световна война и с паметта им.   

Русия заяви, че паметникът не трябва да разрушава, но много естонци го свързват с периода на съветското управление. Премахването на монумента предизвика бурна реакция в Москва. 

Говорителят на руския външен министър Михаил Каминин определи действията на Естония като “скверни и нехуманни”. Според него международните организации трябва да проучат действията на естонското правителство. 

В четвъртък обаче премиерът на Естония Андрус Ансип заяви, че демонтирането на паметника е въпрос, касаещ единствено Талин. Не мисля, че е необходимо да подлагаме на широка дискусия с руските власти въпроси, свързани с вътрешната политика на страната, обясни той.

Русия трябва да реагира без истерия, но да предприеме сериозни стъпки спрямо Талин, коментира по-късно самият Сергей Лавров. Горната камара на парламента настоява единодушно президента Владимир Путин да прекъсне дипломатическите отношения с Естония, предаде Ройтерс.

Стига гаври с мъртвите, с паметника на загиналите във Втората световна война, заяви председателят на Съвета на федерацията Сергей Миронов, цитиран от РИА Новости.

Той предложи камарата да приеме специална декларация във връзка с "демонтирането и поругаването на паметника на освободителите в Талин". Сенаторите посрещнаха тези думи с ръкопляскания и единодушно подкрепиха Миронов.

Депутатите от руската Дума изразиха благодарност към всички естонски граждани, които не са се уплашили от репресии от страна на властите и са се обявили в защита на мемориала.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят