Свалят от ефир още знакови лица на Нова тв

Свалят от ефир още знакови лица на Нова тв

Нова тв продължава да сваля от ефир знакови лица на медията. Този път това са водещата на "Събуди се" Мирослава Иванова и журналистките Галя Щърбева и Мария Йотова, които имаха рубрики в предаването.

Освободена е и продуцентката на "Събуди се" Станимира Иванова, както и репортерът Живко Константинов, съобщава "Свободна Европа".

Обяснението, което им е дадено, е че ги поставят в "престой" заради извънредното положение за срок от 15 дни, а после "ще видим какви опции ще имаме по-нататък след кризата", обяснила директорката на "Информация" в Нова телевизия Ива Стоянова.

Промени в Кодекса на труда заради извънредното положение позволиха работодателят да може "със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период (на извънредното положение - бел. ред.) или за част от него до отмяната на извънредното положение". От ръководството на телевизията обясняват, че именно това се е случило и петимата не са съкратени.

От предаването, част от което сега е поставено в "престой", обаче смятат, че мярката е дългосрочна, тъй като им обяснили, че след изтичането на тези 15 дни ще имат "възможност да се запишат на трудовата борса".

В началото на тази седмица Нова телевизия е правила планове за програмата си до края на тази година и тогава планът е бил да не се спират предавания, научи Mediapool. "Събуди се" ще продължи и да се излъчва, но негов единствен водещ ще е Мартина Ганчева, която преди да иде е Нова тв, е работила в TV7 и Bulgaria on air . 

Съкращения има и в другата голяма телевизия – бТВ. 

Откакто Нова тв стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, медията се раздели с редица журналисти. Разследващият екип, в който бяха Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов, бе принуден да напусне през 2019 година. Доста преди тях от телевизията си тръгна продуцентът Дарина Сарелска, която бе обвинена от журналиста Васил Иванов, че му спирала разследвания. В момента Иванов отново е част от екипа на Нова.

С телевизията се разделиха водещата Лора Крумова и режисьорът и автор на колажи Валдес Радев.

Отстранена беше и Силва Зурлева, която участваше в самото създаване на телевизията от края на миналия век и загина на Нова година при нелеп инцидент. Оставки от Нова телевизия подадоха и няколко от продуцентите и водещите лица като Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

Уволнен от спортния сайт "Гонг" бе Николай Александров, което доведе до напускането на целия екип, създал предаването и сайта. Прекратен бе и договорът на изпълнителния директор на "Нет инфо" Христо Христов, който потвърди, че върху журналисти от групата се оказва натиск.

След смяната на собствеността в "Нова тв" се прехвърлят все повече кадри на свързваната с медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски "Канал 3". През декември шеф в националната медия стана бившата собственичка и дългогодишен шеф на "Канал 3" Ива Стоянова, а в началото на февруари тя стана и управител на Нова тв.

Преди това пък от "Канал 3" в Нова тв се върна и Васил Иванов, който стана водещ разследващ журналист в телевизията на Домусчиеви. Други репортери на "Канал 3" също започнаха да работят за Нова тв.

През май 2019 г. за директор на "Новини и актуални предавания" в Нова тв бе назначена Миляна Велева, която дотогава заемаше същия пост в телевизия "Канал 3".

Почти веднага след появата на Велева в Нова тв от телевизията си тръгна Виктория Бехар, мениджър на новините, след като на планьорка попитала Велева за връзката ѝ с Пеевски.   

Споделяне

Още по темата

Още от България