Свършиха евтините жилища до 40 000 евро и търсенето на кредити намаля

Свършиха евтините жилища до 40 000 евро и търсенето на кредити намаля

Евтините жилища до 40 000 евро свършиха и това е една от основните причини за по-слаб кредитен пазар към края на годината. Това показва анализът на “Кредит център”.

Обикновено последното тримесечие на годината е най-силно при покупката на жилища. Тази година обаче се очаква традицията да бъде нарушена. Тегленето на ипотечни кредити през октомври е по-слабо спрямо същия период на 2011 г. “Това се дължи от една страна на все по-трудното намиране на имоти в ниския ценови сегмент в големите градове, а от друга - на продължаващите притеснения на хората относно финансовата им стабилност в следващите години”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на “Кредит център”.

Въпреки че цените на имотите се стабилизираха и спадът им тази година е само с няколко процента, високата безработица и замръзналите доходи подтикват хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост, допълни Тошев.

Спадът в броя на по-евтините и качествени имоти води много хора до невъзможност да открият желаното от тях жилище с месеци. Това, от своя страна, се отразява на имотния и кредитния пазар в страната, като води до по-малко реални сделки.

Според експертите от “Кредит Център” жилищата до 40 000 евро са се “изчерпали” в най-трудните кризисни времена и в момента предлагането е основно на по-големи и по-скъпи апартаменти. Техните купувачи обаче обикновено имат достатъчно спестени пари и по-рядко прибягват до кредити.

Все пак банковите промоционални предложения продължават да са актуални на пазара и ще останат такива до края на 2012 година, а някои - и през първите месеци на 2013 г. Те са знак за стабилен и перспективен пазар, макар и по-свит от очакваното.

През октомври средният размер на изтеглените ипотечни кредити е 30 271 евро. Левовите заеми продължават да набират скорост – 48 на сто от кредитите през месеца са изтеглени в левове. Така средният размер на кредитите се връща към равнищата от 2005 г., като причините от една страна са заради спада на цените на имотите, а от друга заради желанието на клиентите да ползват възможно най-малък кредит за покупката на избраното жилище.

Размерът на изтеглените ипотеки през октомври в столицата е 37 517 евро, което е ръст с около 3000 евро спрямо септември. Така София е единственото изключение от общата тенденция на спад в активността и средния размер на ипотечните заеми. Понижението е най-осезаемо във Варна – малко над 29 000 евро при около 32 000 през септември. В Бургас и Пловдив средният размер на кредитите през октомври е съответно 23 850 и 20 890 евро.

Без съществени промени остава разпределението на кредитополучателите по възрастови групи. Най-инициативни в тегленето на заеми остават хората между 26 и 35 години, които са 46.2%. След тях се нареждат хората между 36 и 45 години с 37.3%. Най-младите съставляват 6.8% от всички, а хората над 45 години са близо 10 на сто от потребителите на ипотечни кредити през октомври.

Над половината от изтеглените кредити са заемите между 10 000 и 30 000 евро – близо 52%. Следват ги ипотеките с размер между 30 000 и 50 000 евро, които представляват 30.8%.

Запазва се традицията най-предпочитаният срок на погасяване на кредита да е между 16 и 20 години (38.6%). Увеличили са се хората, избрали период на изплащане между 21 и 25 години – от 20% през септември на близо 27% през октомври. Срок на изплащане между 10 и 15 години и между 26 и 30 години си поделят третата позиция с 11.5%. От “Кредит Център” отчитат, че поради по-ниските доходи у нас, част от клиентите са принудени да теглят кредитите си за дълъг срок, за да отговорят на изискванията за доходи, въпреки че това оскъпява кредита им значително.

Между 70% и 80% външно финансиране избират 31.4% от кредитополучателите през октомври. Следващият най-популярен дял е този между 60% и 70% от общата стойност на сделката (23.1%). През октомври не са теглени кредити, които покриват между 90% и 100% от стойността, отчитат още от Кредит Център.

Споделяне

Още от Бизнес