Свързан с Ал Каида двоен атентат в шиитски квартал на Бейрут

Двоен самоубийствен атентат срещу ирански културен център в южно предградие на Бейрут отне живота на петима души и рани 80, предаде ДПА.

Свързаните с Ал Каида екстремистки групировки "Бригадите Абдула Азам" и "Джебхат ан Нусра" поеха отговорност за нападенията в Туитър. Атаката била отмъщение за участието на доброволци от шиитското движение Хизбула - протеже на Техеран, в бойните действия в Сирия на страната на режима.

В същия район на Бейрут са разположени посолствата на Иран и Кувейт, щабове и офиси на Хизбула, казарма на ливанската армия и сиропиталище. Сред пострадалите има и деца, а прозорците на сиропиталището са разбити.

При нападението вероятно са използвани кола бомба и мотоциклет с експлозиви, съобщават източници от силите за сигурност. Същата тактика е използвана при атентата срещу иранското посолство през ноември, при който загинаха 23 души. Хизбула обвини за нападението сунитска Саудитска Арабия.

Това е третият терористичен атентат в предградията на ливанската столица от началото на годината.

Сунитски радикални ислямисти обещаха да атакуват Хизбула в Ливан заради намесата на шиитската групировка в съседна Сирия на страната на Башар ал Асад. Самият сирийски президент принадлежи към алауитския клон на шиитския ислям. Бунтовниците, които воюват срещу него, са предимно сунити.

Гражданската война в Сирия доведе до повишаване на напрежението между сунити и шиити в Ливан и сблъсъци между въоръжени групи в Триполи. Това доведе и до правителствена криза, при която Ливан остана 11 месеца без правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят