Свързан със СИК испанец е собственик на фалиралия кипърски застраховател

Снимка: бТВ

Испански гражданин с бизнес връзки с фигури от бившата силова групировка СИК е собственик на фалиралия кипърски застраховател „Олимпик“, твърди сайтът „Биволь“, позовавайки се на данни от в търговските регистри в Кипър и Люксембург.

Електронното издание цитира и изявление на самия Диего Гонсалез Алонсо пред испанската медия Infolibre.es, според което той е едноличен собственик на люксембургската фирма Hispakol, която пък е краен собственик на кипърското дружество.

Името на испанеца е свързвано със случай от 2015 г., когато местната Комисия за финансов надзор CNMV предупреждава, че управляваната от него компания JD Business Capital няма право да извършва финансови инвестиционни услуги в Испания. Малко по-късно фирменият сайт изчезва, което е разтълкувано от журналистите като заличаване на следи.

Въпреки това българската Комисия за финансов надзор (КФН) не взима никакви мерки срещу „Олимпик“, оставяйки компанията да набере над 270 000 клиенти. До намесата на надзора се стигна едва след сигнал от кипърските им колеги.

По този повод бившият шеф на контраразузнаването и председател на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че е всеизвестен факт, че зад „Олимпик“ стоят собствениците на „Бул Инс“. В тази връзка „Биволь“ цитира данни от Търговския регистър, според които настоящият управител на „Бул Инс“ в миналото е ръководил клона на „Олимпик“ у нас.

Собствеността на „Бул Инс“ е свързвана с братята Красимир и Николай Маринови-Маргините, които са част от бившата СИК. Друга връзка между собственика на „Олимпик“ и известната силова групировка от 90-те години минава през фирмата „Фокус Пропърти“ АД, която е собственост на кипърския застраховател.

Един от директорите на въпросната компания – Петър Паунов, е бивш съдружник с вдовицата на зрелищно разстреляния в ресторант „Славия“ ексбос на СИК Милчо Бонев-Бай Миле – Силивия Панагонова, допълва „Биволь“.

Ако Диего Гонсалез Алонсо се явява подставено лице на собствениците на „Бул Инс“, става дума за нарушение на Закона за разкриване на офшорните собственици, приет по инициатива на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, посочва още изданието.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?