Свързана е морската с наземната част на "Турски поток" край Къйъкьой

Специална платформа свърза морската и наземната секция на газопровода

Заварка на връзката, която съединява морската с наземната част от газопровода "Турски поток", е била направена край турския град Къйъкьой. Това съобщиха във вторник от компанията "Южен поток Транспорт Б.В." (South Stream Transport B.V.), която пое реализацията на този проект по дъното на Черно море между руското и турското крайбрежие след спирането на работата на планираното трасе на "Южен поток" до България.

В цитираното от руските медии съобщение се посочва, че това е символ на завършването на целия комплекс от работи по създаването на газопроводната система в Черно море.

При техническата операция по свързването на двете секции реално те са били повдигнати над водата от специална конструкция и е била направена заваряването им в обща тръба. Общи 409 тона са били повдигнати за извършването на заварката и след проверка на шева секцията е била върната на дъното на морето на дълбочина от 32 метра.

Същата операция е била направена за свързването на  сухопътното и подводното трасе на газопровода на руското крайбрежие край град Анапа в периода януари-февруари 2019 г., цитира ТАСС съобщението.

Операторът на съоръжението допълва, че руската част от инфраструктурата на "Турски поток"е готова да захранва тръбата. Компресорната станция "Руская" край Анапа също е готова за въвеждане в експлоатация, заявяват от "Южен поток Транспорт".

Компанията припомня, че полагането на морската част на трасето завърши на 19 ноември 2018 г. Наземната работа по защитата на тръбопровода край Къйъкьой  започна през юли 2018 г. и там е изградена дълга 2.4 км траншея.

По план газопроводът трябва да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г. На какъв етап са работите по построяването на сухопътния участък през Турция до България не е ясно. За трасето в България държавният газов оператор "Булгартрансгаз" проведе търг за резервиране на капацитет, за който договори са сключени с руската "Газпром Експорт" и подразделение на швейцарската "Мет", в която акционер е унгарската енергийна група МОЛ. В момента "Булгартрансгаз", който ще изгради за своя сметка и ще експлоатира газопровода у нас, провежда поръчка за избор на проектант, доставчик на материали и строител на 484-километровото трасе до българо-сръбската граница. Тримата кандидати за вземат поръчката за 2.286 млрд. лв. без ДДС са върнати на поправителен, защото в техническата част на офертите им има пропуски.

За сръбското трасе министърът на енергетиката Александър Антич заяви преди време, че през април ще започне строежът на трасето през тяхна територия. Там то ще е дълго 400 км и капацитетът му ще е 13.88 млрд. куб. м годишно. В средата на януари 2019 г. по време на среща със сръбския президент Алексаднър Вучич руският му колега Владимир Путин каза, че Русия е готова да вложи 1.4 млрд. долара в сръбската инфраструктура, за да мине през нейна територия "Турски поток".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес