Свързана с Алексей Петров компания застрахова срещу отвличания

Свързана с Алексей Петров компания застрахова срещу отвличания

Застрахователна компания "Лев Инс" разработи полица срещу отвличане за откуп. От нея ще могат да се възползват както физически, така и юридически лица, и покрива цял свят. Няма съмнение, че бизнесът с отвличанията в последните години е доста притеснителен, заяви в сряда изпълнителният директор на компанията Стефан Софиянски, който е съименик, но няма нищо общо с бившия столичен кмет и лидер на ССД.

Публична тайна е, че зад "Лев Инс" стои секретният сътрудник на тайните служби до миналата година Алексей Петров, а по настоящем официален ключов съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов. Доцент Алексей Петров, който е преподавател по корпоративна сигурност в УНСС, е спряган за един от основателите на силовото застраховане у нас в началото на 1990-те. Тогава например бе пикът на кражбите на автомобили, а същите "силовици", които контролираха този бизнес, станаха официални застрахователи.

"Лев Инс" пусна застраховката срещу отвличанията само месец, след като бизнесменът Киро Киров бе освободен от похитителите си срещу откуп от около 600 хиляди евро. Ден по-късно обаче показно бе отвлечен кооператорът Вене Сотиров, който и до днес е в неизвестност. Тези два случая бяха предшествани от показните и брутални акции срещу Ангел Бончев и съпругата му Камелия, а преди това и срещу сина на бившия транспортен министър Вилхем Краус – Михаил.

За разлика от тези публично известни и неразкрити случаи на отвличания, много други остават скрити не само за медиите, но и за МВР и прокуратурата, тъй като близките на похитените предпочитат да преговарят директно с бандитите и да решат проблема бързо и тихо.

Първият бум на отвличанията бе в началото и средата и 90-те години, когато те се правеха в криминалните среди във връзка с преразпределяне на територия. Напоследък обаче процесът придоби качествено нови измерения. Да отвлечеш някого, за да вземеш откуп, стана бизнес, посочи Софиянски и предупреди, че всеки един от нас би могъл да бъде похитен.

Годишно в света 13 000 души в над 40 страни стават обект на отвличане по неофициални данни. Над 40 % от бизнеса с отвличанията е съсредоточен в Латинска Америка, но не отминава и Европа. Само за около 20 % от отвличанията бива уведомявана полицията и се дава гласност. Това е много опасна тенденция, всеки член на гражданското общество трябва да вземе отношение. Това е причината "Лев Инс" да предложи този уникален за България продукт, който да осигури нова качествена защита на личността, каза Софиянски, според когото в едно гражданско общество всяка отделна личност има значение.

В случай на отвличане застрахователят ще обезщетява потърпевшите лица със суми до лимита на отговорност, определен в полицата.Сред покритите рискове са и разходите по преговорите и евентуално изплащане на откуп, покриване на пропуснати ползи в резултат на самото отвличане, хонорари на адвокати, консултанти, медицинска помощ.

Пакетът включва и осигуряване на независим преговарящ. Целта е да се минимизира както щетата и изплащането на откуп, така и психическите травми, нанесени над обектите на похищение.

Важна част от стратегията от сключване и прилагане на този продукт е оценка на риска и прилагане на превантивни мерки. Екип от независими експерти ще изготвя стратегия и мерки, които да минимизират риска от настъпване на застрахователното събитие.  За всеки отделен клиент ще се разработва индивидуална програма, например ще се проучват маршрути, потенциални опасности, лоялност на личната охрана и сигурност на жилището.

Разработената от компанията на Петров застраховка е на основата на продукта на "Лойдс".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?