Свързана с Пеевски офшорка е регистрирана през панамската Mossack Fonseca

Базираната в Панама Cibole Services Incorporated доскоро контролираше непряко "Техноекспортстрой“

Свързана с Пеевски офшорка е регистрирана през панамската Mossack Fonseca

Cibole Services Incorporated - една от офшорните компании, за които се счита, че са контролирани от ДПС депутата Делян Пеевски, без да са официално обявни от него, е била регистрирана през панамската консултантска компания Mossack Fonseca, съобщи в блога си финансовият журналист Мирослав Иванов.

Панамската кантора е в центъра на медийното внимание след изтичането на колосално количество вътрешни данни за офшорни компании, ползвани от политици и публични личности от цял свят.

Документи показват, че панамската компания Cibole Services Incorporated е регистрирана именно през офис на Mossack Fonseca. Агент на компанията е BUFETE MF & CO – дружество от веригата на Mossack Fonseca.

Ето факсимиле от документа (пълният текст на документа от Търговския регистър вижте тук):

Панамската офшорка Cibole Services Incorporated е собственик на българската компания "Сиболе сървисис инкорпорейтид България“, която през 2012 г. (в първия управленски мандат на Бойко Борисов) купи строителната фирма "Техноекспортстрой" с кредит от Корпоративна търговска банка.

В интервю за телевизията BIT мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев посочи "Техноекспортстрой" като компания, която е под контрола на Пеевски.

Управител на българското дружество "Сиболе" е Гергана Ангелова. Тя е на същата позиция и в "Техноекспортстрой“ и няколко ДЗЗД-та, в които дружеството участва, припомня сайтът "Финансови смислици".

Преди около година "Сиболе сървисис инкорпорейтид България“ продаде "Техноекспортстрой“ на друга, чисто нова компания, отново управлявана от Гергана Ангелова. Сделка очевидно е чисто фиктивна и целта ѝ е да прекъсне връзката между "Сиболе“ и "Техноекспортстрой“.

След влизането на КТБ под специален надзор през юни 2014 г. задълженията на "Сиболе“ бяха цедирани и покрити от Първа инвестиционна банка в голяма сделка, в която останалите дружества също се свързват с бизнес кръга на Делян Пеевски. Сред тях са "Табак Маркет“, "Дрослиан България“ и "Промишлено строителство холдинг“.

Панамската Cibole Services Incorporated е регистрирана през 2011 г., малко преди приватизацията на "Техноекспортстрой“. Датата попада в периода, за който се отнася информацията, изтекла от базата данни на Mossack Fonseca.

Източник от КТБ споделя, че при отпускането на кредита за покупка на "Техноекспортстрой“, а и след това, когато е имало контакт със "Сиболе“, в банката като "представител на Пеевски“ е идвал адвокат Александър Ангелов, посочва изданието. Сега Ангелов е собственик на футболния отбор на "Левски“ и често споменаван от Цветан Василев като човека, който му е представил "офертата“ на Пеевски за разделяне на предприятия и прехвърляне на собственост, така че КТБ да не бъде атакувана.

Сред дружествата, обект на тези "преговори“ е и "Техноекспортстрой“, което все още собственост на "Сиболе“.

Връзката с Пеевски, разбира се, не е директна. Поне за момента. Но такъв е случаят с доста от досиетата на личностите, които вече бяха огласени в рамките на "Досиетата Панама“. А както личи от анонсите на българския партньор по глобалното разследване тази връзка май няма и да бъде "намерена“.

Официалната версия, разпространена до момента от българския партньор на Международния консорциум по разследваща журналистика (който разполага с данните) - вестник "24 часа" е, че поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78 акционери от България са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях e имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина. Става въпрос за фирми, собственици и акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе.

Сред собствениците или акционерите засега нямало български политици. Това сигурно формално е така. Въпросът е дали и реално няма действащи български полици, скрити зад офшорки, пита блогърът.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?