Свързани с Пеевски фирми въртят бизнес с българско сирене в Дубай

Фирми свързани с "Булгартабак" и депутата от ДПС Делян Пеевски въртят бизнес с българско сирене и кашкавал в Дубай, показа разследване на "Биволъ". Продукцията на "Лакрима“ се харчи в десетки супермаркети в ОАЕ, а дубайският вносител е представляван от индийски гражданин, който представлява също и мажоритарния собственик на "Булгартабак“.
 
Производител на продуктите с марка “Лакрима” е "Лодис Инвест",  собственост на Силвия Ботева. Според разследвания на в. “Капитал”  обаче компанията е контролирана от Делян Пеевски.  Придобиването на "Лодис“ и на копривщенската мандра "Дядо Либен“ е финансирано с кредит от държавната Българска банка за развитие, която обилно кредитира и друга знакова компания свързвана с Пеевски – "Водстрой-98“. Пак според "Капитал“, именно Ботева е представлявала "Водстрой 98“ на търгове за едри обществени поръчки в строителството.
 
Днес продуктите на "Лодис“ могат да бъдат намерени във верига от супермаркети в ОАЕ, като официалният вносител на марката е дубайската фирма Best Dairy General Trading LLC, както личи от етикетите на снимките с кашкавал и сирене "Made in Pazardjik“.
 
Любопитен факт е, че в същата верига супермаркети се продава и свинско за немюсюлмани. Но не наличието на свинско индикира връзката с Делян Пеевски. Тя се открива през вносителя на продуктите – Best Dairy General Trading LLC. Проверка на "Биволъ" в дубайските фирмени регистри показа, че мениджър на фирмата е индиецът Рахул Дататрая Нимкар. Същото лице представлява дубайската фирма TGI Middle East. Неотдавна Рахул Нимкар направи неуспешен опит да бъде вписан като управител на "Булгартабак холдинг".
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?