Свързаните с ДС посланици и началници в МВнР призовани да се оттеглят

Българските дипломати, които са сътрудничили на Държавна сигурност, да подадат незабавно оставка от заеманите ръководни длъжности в системата на МВнР и в задграничните дипломатически и консулски представителства на България. За това призовава в четвъртък Българската асоциация за външна политика (БАВП), в която членуват предимно бивши посланици и дипломати, лансирани от кабинета на ОДС. Декларацията е оповестена във връзка с публикувания от Комисията по досиетата списък на членове на президентската администрация от 1990 г. досега, които са свързани с ДС. Сред тях са петима бивши секретари на президента Първанов, които той е назначил за посланици.  

От БАВП призовават дипломатите, чиято съпричастност към ДС вече беше разкрита, както и онези, за които неминуемо ще излезе наяве при предстоящите проверки на Комисията по досиетата, да проявят достойнство сами да се оттеглят. Ако не го сторят, призоваваме да президента и правителството да отзоват тези служители, се посочва в декларацията.

Асоциацията призовава и парламента при второто четене на закона за дипломатическата служба “да се въведе задължителен критерий за непринадлежност към и необвързаност с комунистическата ДС и нейните морални правоприемници - независимо в какво качество, щатни или нещатни служители, агенти и сътрудници, като основно изискване и критерий за заемане както на ръководна длъжност в МВнР и дипломатическите и консулски представителства на Република България, така и за кандидатстване в дипломатическата служба и професионално развитие в нея”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?