Свързаният с "големите" Светослав Глосов оглави пътната агенция

Рокадата става с неясни мотиви преди обявяването на печелившите на най-големите търгове

Свързаният с "големите" Светослав Глосов оглави пътната агенция

В разгара на най-големите пътни търгове за около един милиард лева, министърът на регионалното развитие Николай Нанков направи рокада в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), чиито мотиви изглеждат неясни. За шеф е назначен почетният председател на строителната камара Светослав Глосов. Досегашният председател на Управителния съвет Дончо Атанасов остава в управата на пътната агенция, където беше и преди. Смяната е направена по негова молба, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) във вторник.

От там уточняват, че Атанасов ще продължи да е ангажиран с новото строителство на участъци от републиканската пътна мрежа, както и с поддръжката, ремонтите и рехабилитацията на вече съществуващите трасета.

Назначението на Глосов, който до момента беше само член на Управителния съвет на АПИ, вероятно ще провокира недоволство сред малките и средни строителни предприятия. Поръчките ще се разпределят от едрия капитал, точно както беше по времето на "Батко и братко" – след предварителна договорка за обектите, което доведе до спиране на европейските фондове по времето на тройната коалиция, коментираха представители на бранша пред Mediapool. Те все още не са решили какво да предприемат, за да изразят недоволството си от това назначение.

Това е второ изненадващо кадрово решение на регионалния министър след смяната на шефа на Агенцията по геодезия, картография и кадастър на 20 юни в момент, когато се преобразува картата на възстановената собственост в кадастралната карта и интересите са изключително големи от страна на едрите земеделци.

Връзките на Глосов и едрият бизнес

Светослав Глосов е свързан с едрия капитал в строителния бранш, макар да е бил собственик на малки строителни компании и управител на средно големи.

През 2010 г. той оглави професионалната организация на строителите с подкрепата на собственика на "Главболгарстрой" Симеон Пешов, който заемаше поста преди него.

В момента се разиграват търговете за пътното поддържане с индикативна стойност от 600 млн. лв. Според представители на бранша се очаква разместване сред основните играчи, заради навлизането на "Джи Пи Груп" и "Главболгарстрой". В момента двете компании нямат почти никакво участие в поддържането на републиканските пътища.

Освен това една от фирмите на Глосов – "Болкан Кънстракшън" участваше заедно с "Водстрой 98" в търга за доизграждането на газовата връзка с Румъния, но не успя да спечели поръчката. Това беше по времето, когато "Водстрой 98" се контролираше от Делян Пеевски по думите на собственика на КТБ Цветан Василев, но депутатът от ДПС отричаше. След това и премиерът Бойко Борисов каза, че има "витаещи съмнения", че зад "Водстрой 98" стои Пеевски. Ефектът беше официално обявената продажбата на "Водстрой 98" на бившия шеф на пътната агенция Велико Желев, но не е ясно доколко това не е фиктивна сделка.

В момента именно фирми, свързани официално с Велико Желев, строят участък от магистрала "Хемус", а предстои обявяването и на новите търгове за стотици милиони левове.

Първият търг за доизграждането на "Хемус" за около 1 млрд. лв. беше спрян от премиера Бойко Борисов поради съмнения, че е спечелен от Делян Пеевски и Валентин Златев. Това стана след като Европейската комисия беше сезирана от австрийската "Щрабаг" за плановете на правителството да изгради магистралата от София до Варна с европейски средства.

Сега има съмнения, че управляващите се опитват да приложат същия трик, като нарочно провалят строителството на магистрала "Струма", за да се освободят пари за "Хемус". По неясни причини вече повече от половин година се бави отварянето на ценовите оферти за тунел "Железница" за 250 млн. лв. и не се обявяват търговете за строителството на пътя през Креснеското дефиле, чиято стойност е около 800 млн. лв. Оправданието е, че природозащтниците пречат.

Брюксел засега не дава индикации, че възнамерява да санкционира българското правителство, както направи по времето на тройната коалиция.

Руска връзка

За 62-годишния Глосов освен това се смята, че представяла и руски интереси.

В компанията "Болкан Кънстракшън" Глосов беше съдружник с рускинята Татяна Дворяшина. В същия ден, в който стана член на Управителния съвет на АПИ – 3 юли 2017 г., двамата прехвърлят дяловете си в компанията на Иван Маргаров и Димитър Константинов, които живеят в столичния квартал "Люлин 5". Това става след като компанията е натрупала дългове към Националната агенция по приходите за над 600 хил. лева, показват публикуваните документи в Търговския регистър. Компанията е печелила поръчки за саниране на жилищни сгради по Националната програма, сочи регистърът на обществените поръчки.

Като шеф на Камарата на строителите Светослав Глосов беше двигател на проекта за обновяването на руски паметници в България. Така с помощта на фондацията "Поколение" на руския милиардер Андрей Скоч през 2012 г. бе реставриран паметникът на Цар Освободител в центъра на София. Начинанието бе съпътствано от скандал за непрофесионално изпълнение на реставрацията и възможна измама с парите за нея.

Имаше планове за реставрация и на други паметници, както и за изграждането на нови, които обаче до момента не са се реализирали.

Паралелно с укрепването на дружбата с Русия, Глосов работи и за развитието на индустриалните връзки с Турция. Той участва в управлението на сдружение "Турско-българска търговска индустриална камара".

Декларацията за конфликт на интереси – строго секретно

Преди да стане член на Управителния съвет на АПИ, Светослав Глосов е бил собственик или е участвал в управлението на редица фирми и консорциуми, печелили държавни и общински поръчки, видно от Търговския регистър и регистъра на обществените поръчки.

Единствената фирма, която той публично декларира в публикуваната му автобиография на сайта на АПИ, е "Биад-С". След като влиза в управата на пътната агенция, Глосов я прехвърля на децата си Апостол и Диана.

Неговата фирма, заедно с "Карат С" на Миролюб Столарски, взе на концесия за 35 години жп гарата в Пловдив. "Биад-С" реконструира паркинга пред нея за автобуси и автомобили за 380 000 лв., а сега "Карат С" се опитва да изземе автобусни линии от други превозвачи и да ги обслужва чрез автогарата, която са направили, оплакаха се превозвачи пред Mediapool. Мирлюб Столарски е двигател на спорен законопроект, чрез който се цели да се монополизира браншът и срещу който малките и средните превозвачи излязоха на протест.

Освен в тази компания и "Болкан Кънстръкшън", името на Светослав Глосов фигурира още в "Глосов Груп" ООД, "Глоса" ЕООД, "ТС България" ЕООД, "Болкан инвестмънт енд пропъртис" ЕООД, "Банкя Юръпиън резорт" ЕООД и други.

Не е ясно дали Глосов е декларирал конфликт на интереси и какъв, защото се оказва, че декларацията му е строго секретна, макар Министерството на регионалното развитие да има задължение да я публикува по закон, както обясниха юристи пред Mediapool.

Глосов е подал декларация за конфликт на интереси пред МРРБ, казаха от АПИ на запитването на Mediapool. От МРРБ обаче поискаха да бъдат зададени въпросите писмено, защото такъв бил редът, а за да бъде видяна декларацията, да се подаде заявление по Закона за достъп до обществена информация.

МРРБ е едно от ведомствата, които не е публикувало на сайта си декларациите за конфликт на интереси на служителите си, както изисква законът.

По-късно от МРРБ отговориха на Mediapool, че по новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, сроковете за публикуване на декларациите на сайта на МРРБ и на КПКОНПИ към настоящия момент не са изтекли. МРРБ ще изпълни законово установените си задължения в съответните срокове.


"Преди влизане в сила на този закон е действал Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, съгласно който "декларациите се обявяват на интернет страницата на органите по ал. 1 при спазване на Закона за защита на личните данни". Преди януари 2018 г. при действие на цитираната разпоредба, МРРБ е публикувало на сайта си списък с лицата, подали такива декларации. Целите декларации не са публикувани съгласно становище на Комисията за защита на личните данни", се казва в отговора на МРРБ. В него не е посочено от коя дата е становището на Комисията за защита на личните данни. Други министерства са публикували тези декларации, както и голяма част от общините.

Споделяне

Още от Бизнес