Свързват нотариусите с базата данни на ГРАО и МВР

Свързват нотариусите с базата данни на ГРАО и МВР

Заради зачестилите имотни измами и акцията на МВР от преди ден, в която бяха арестувани 7 души, опитали се да продадат жилище с фалшиво пълномощно, управляващите обявиха, че са нужни промени в закона за нотариусите, които да осигурят постоянна връзка с базата данни на служба ГРАО и МВР. Така при изповядване на сделка нотариусът ще може да направи справка за автентичността на представените документи за самоличност.

Необходимо е да се промени и редът за издаване на удостоверение за наследници, заяви в четвъртък пред репортери председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ). Тя доскоро беше член и на Нотариалната камара.

"Когато е фалшива личната карта, снимката, която е сложена, е на лицето, което се явява. Няма как който и да е да се усъмни в това, че е фалшива личната карта. Когато идва лице с чужда лична карта, вече виждайки лицето и снимката, да направим разлика", коментира Фидосова.

В същото време БНТ съобщи, че едно от пълномощните, намерено при обиските на домовете и офисите на арестуваните в сряда, е заварено от помощник-нотариус от кантората на Фидосова. С документа не е извършена измама, установили разследващите. Пълномощното е било подготвено, за да се извадят удостоверения и документи за имот, който впоследствие да бъде продаден.

"Пълномощното е подписано от помощник-нотариуса, който е бил там, но това е нещо, което се случва почти всеки ден в някоя кантора в страната, това е нещо, което касае целия граждански оборот. Няма как тези колеги нотариуси да проверят истинността на личната карта. На пръв поглед, когато дойде такъв гражданин с фалшива лична карта, тя изглежда по абсолютно нормален начин като тези, които са истински. Няма как да бъдат разпознати, особено когато са много добър фалшификат", коментира още юристката.

Споделяне

Още от България