Франс прес от Източна Украйна

Сватове, градът който бойкотира сепаратисткия референдум

Сватове, градът който бойкотира сепаратисткия референдум

В Сватове, където украинското знаме се вее на видно място, кметът вчера отказа да организира референдум за независимостта на Луганска област, в която се намира неговият град - уникална проява на несъгласие в Източна Украйна, пише в кореспонденция от района агенция Франс прес в понеделник.

"Мой дълг е да гарантирам спазването на украинския закон. Населението трябва да изразява своето мнение в рамките на закона. Случаят с този "референдум" не е такъв", заявява спокойно пред АФП 48-годишният Евген Рибалко, безпартиен кмет от 2010 година на града с 20 000 души население

Въпреки това около 40 въоръжени мъже пристигнали през последната седмица от Луганск, за да му обяснят необходимостта да организира гласуването, което се състоя вчера паралелно с референдума за независимост в съседната Донецка област - първа стъпка към разделяне на Украйна, а дори и присъединяване към Русия, границата с която се намира на 60 километра от Сватове.

Евген Рибалко не отстъпил, дори когато въоръжените мъже дошли за втори път, за да се опитат отново да го убедят. Вярно е, че Сватове днес е добре защитено - на няколко километра от града украинската армия е изградила два контролни поста с тежки танкове, леки бронетранспортьори и дори зенитно оръдие.

Освен това кметът на Сватове може да разчита и на подкрепата на милиция за самоотбрана от около 500 души, повечето от които са въоръжени, поне официално, само с ловно оръжие.

"Преобладаващата част от населението на района на Сватове е за единна Украйна и против сепаратизма. Хората, които се присъединиха към нашите групи за самоотбрана, са патриоти, които искат да могат да се защитят срещу въоръжените пришълци", обяснява Рибалко.

"Координираме действията си с полицията", подчертава кметът. За разлика от много места в Източна Украйна, където полицията показа пасивност или открито застана на страната на проруските сепаратисти, ситуацията в Сватове е различна.

"В началото 80-те души от местната полиция не бяха достатъчно на брой, за да осигуряват охраната на барикадите, така че се мобилизираха групите за самоотбрана в добро взаимодействие с полицията", разказва 36-годишната Юлия Крассий, местна журналистка и проукраинска активистка.

Пред кметството си Евген Рибалко е нападнат от петнайсетина души, донесли голяма кутия от прозрачна пластмаса, предназначена да служи за урна. "Защо не можем да гласуваме? Това е саботаж, няма нито една открита избирателна секция!", крещи срещу него Наталия, 36-годишна домакиня.

"Какъв референдум? Коя власт е взела решение за този "референдум"?", отвръща кметът. Но Наталия не се отказва и иска да гласува, за да реализира мечтата си за независима република Луганск. Запитана за жизнеспособността на подобна държава, тя отговаря с леко колебание: "Не съм сигурна, че ще можем да оцелеем, но ще видим. Във всеки случай си струва да се опита".

"Хората не искат да чуят никакви аргументи. Районът на Сватове зависи на 80 процента от държавните дотации. Без парите на Киев не можем да съществуваме. Но хората не искат да го разберат", въздиша кметът.

Евген Рибалко твърди, че разбира до известна степен проруските сепаратисти. "От години никой не искаше да изслуша тези хора. Сепаратизмът е една от реакциите на населението, на което му е дошло до гуша от всичко, начело с повсеместната корупция", казва той.

Наистина ли Сватове е единственото населено място, бойкотирало референдума на проруските сепаратисти? "Изглежда, че референдум не е имало и в съседния град Кремен", смята кметът.

Нещо, което не може да се провери - в Кремен, където липсваше каквато и да било видима избирателна активност, кметството беше затворено вчера следобед, полицията отказваше да дава "подобна информация", а редките минувачи имаха само бегла представа за въпроса, към който очевидно проявяват ограничен интерес, пише кореспондентът на Франс прес.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят