Свещениците агенти в Македония свалят расата

митрополит Петър

Свещениците, за които Комисията за лустрацията в Македония установи, че са били сътрудници на тайните служби, няма да могат да участват в църковния живот на Македонската православна църква (МПЦ), съобщава скопският вестник "Вечер" в четвъртък.

По този повод преспанско-пелагонийският митрополит Петър казва, че Синодът максимално ще спазва закона за лустрацията и ще свали расото на всички онези от редиците на МПЦ, за които се окаже, че са били агенти.

"Светият архиерейски синод взе решение, с което потвърди, че църквата като цяло или всички нейни лица трябва да бъдат лустрирани като личности, които извършват обществена дейност. Това ще помогне за авторитета на МПЦ, сегашните или пенсионирани свещеници, които са се занимавали с доноси или клевети да нямат право да проповядват или да изповядват вярващи. Всички ние подготвяме декларации, които ще представим на Комисията за удостоверяване на фактите", заяви митрополит Петър на пресконференция в Битоля.

Той очаква лустрацията да изясни много случаи. Тъкмо неговото име беше споменавано като една от личностите, за които поради идеологически причини един бивш вътрешен министър дал заповед да бъдат следени. Според опозиционни медии министърът е Любомир Фръчковски. Митрополитът каза, че не знае дали за него има досие в полицията.

Краят на януари е последният срок за представяне на декларациите от религиозните общности в Комисията за лустрация. Анализатори на вероизповеданията казват, че с оглед на това, че религията по време на предишната система се намираше под строг контрол, не трябва да изненадва, ако тъкмо сред свещениците се появят сътрудници на тайните служби, пише в. "Вечер".

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?