Заради архонтската титла на Манджуков

Свещениците от епархията на дядо Николай нападнаха БНТ, че хулела църквата

Събор на свещениците от Пловдивската епархия

Свещеници от Пловдивската епархия написаха в понеделник гневна декларация срещу критиците на раздаването на титлата архонт на църковни благодетели и я публикуваха на официалната страница на Българската патриаршия. Това стана след като Пловдивският митрополит Николай свика свещеничеството от епархията, за да го убеди колко правилно е взетото от епархийския съвет решение да бъде награден с титлата архонт бизнесменът Петър Манджуков, дарител на БПЦ.

Както е известно, Светият синод се изметна от първоначалното си осъждане на титулуването с архонтско звание на църковните дарители от 2007 година, и преди броени дни набързо не само призна титлата, но и написа и правила, на които да отговарят удостоените. Това стана след окичването на Манджуков със званието от митрополит Николай.

Свещениците от Пловдивската епархия изсипват недоволството си главно върху БНТ и журналиста от предаването "Вяра и общество" Горан Благоев, който покани в студиото критици на раздаването на титлата и обясни, че от синода му е било отказано участие на официален църковен представител.

"За пореден път се показа, че в някои така наречени "интелектуални среди" у нас съществува една определена група, водеща открита война срещу авторитета на БПЦ в лицето на нейните архиереи. Това обаче засяга и нас, православните свещеници, които оставаме в смирено послушание, верни както на своя епархийски митрополит, така и на Светия синод на БПЦ и със съзнание изпълняваме високоотговорното си служение в едни нелеки времена, замеряни постоянно с хули и злобни критики", пише в декларацията.

По-нататък освен предаването на БНТ на Горан Благоев свещениците атакуват и сайта "Двери на православието", който има същата "антицърковна" насоченост. И отделят в декларацията много място на бившия директор на Дирекцията по вероизповеданията проф. Иван Желев, като напомнят за неговото минало на сътрудник на ДС, без връзка с темата архонство.

В края на миналата седмица стана ясно, че още един от митрополитите - Ловчанският Гавриил, се е противопоставил на решението на Светия синод за признаването на титлата архонт. Така владиците, противници на архонтското титулуване, станаха трима - Неврокопският митрополит Натанаил, Варненския и Преславски Кирил и Ловчанският Гавриил.

Споделяне

Още по темата

Още от България