Светът чества 70 годишнината от рождението на Джон Ленън

Светът чества 70 годишнината от рождението на Джон Ленън

Почитателите на Джон Ленън по целия свят отбелязват на 9 октомври 70-годишнината от рождението на прочутия член на "Бийтълс" с паметни служби,  музика и спомени за убития музикант, съобщи Ройтерс. Йоко Оно, вдовицата на Джон Ленън дава начало на тържествата в памет на музиканта в Рейкявик, Исландия. Там тя ще запали светлините на мемориала "Представи си мир" и ще пее за него със сина им Шон на концерт.

В родния град на Джон Ленън, в Ливърпул първата му съпруга Синтия и техният син Джулиън откриват паметник, посветен на  музиканта.

Първата група на Джон Ленън "Куоримен" ще изнесе специален благотворителен концерт недалеч от неговия нюйоркски дом.

По екраните в САЩ вече може да  се види  филмът "Nowhere boy" , който е за ранните години на Джон Ленън преди той да стане известен. Днес в Ню Йорк, където той бе убит на 8 декември 1980 г., ще бъде показан документалният филм "Lennon NYC". За 30-годишнината от смъртта на музиканта ще има друга серия  от инициативи през декември.

 Честванията на 70-годишнината от рождението на Джон Ленън ще продължат и след тази дата. Благотворителен концерт в памет на покойния музикант е насрочен за 12 ноември в Ню Йорк. В него ще участват знаменитости като Джексън Браун, Пати Смит, Синди Лопър, Ейми Ман, Шелби Лин. Приходите от концерта, който ще е в театър "Бийкън", са в полза на фондацията "Да свирим за промяна", която се бори за мир с музика.

"Странно е до известна степен, но вероятно сега "Бийтълс" са  по-популярни от когато и да било - каза Джери Голдман, директор  на музея "Историята на "Бийтълс" в Ливърпул, където е новият  паметник на Джон Ленън. - Ленън е най-легендарният от тях. Това  не се дължи толкова на неговата дейност за мир с Йоко, на  протестите му в леглото, а на музиката. "Imagine" е световен химн,  както е "Give Peace A Chance"."

Малцина биха оспорили влиянието на Джон Ленън върху  музиката. Като един от основните автори на песни в "Бийтълс"  заедно с Пол Маккартни, Ленън създава много от хитовете на  групата, като "She Loves You", "I Want To Hold Your Hand", "Hard  Day's Night". В самостоятелната си кариера след разпадането на  групата през 1970 г., той е автор на песни като "Imagine" и става  символ на движението срещу войната във Виетнам.

Джон Ленън заедно с Пол Маккартни е смятан за един от най-влиятелните автори на песни и певци на 20-и век. Той е  избран за най-голямата икона на рокендрола с анкета на сп. "Кю" през 2004 г.

 Първата си група "Куоримен" Ленън сформира през  1957 г., към която по-късно се включват Пол Маккартни и Джордж Харисън. Така е положено началото на "Бийтълс". Макар Ливърпулската  четворка, към  която през 1962 г. се присъединява и Ринго Стар, да се разпада през 1970 г., тя е продала над 1 милиард  албума по света.

"Imagine", най-популярният солов албум на Джон Ленън, излиза  през 1971 г. Заглавната му песен става неофициален химн на активистите за мир по целия свят. Тя е и официалната песен на  правозащитната организация "Амнести интереншънъл".

Джон Ленън има два брака, като от всеки от тях има по един  син. Със втората си съпруга Йоко Оно организира протест в леглото по време на медения си месец през 1969 г. Те канят журналисти в хотелската си стая като демонстрация на несъгласие с войната във Виетнам.

Джон Ленън бе застрелян пред дома си на 8 декември 1980 г. Убиецът му Марк Чапман каза 10 години по-късно, че, застрелвайки  го, е убил невинността.

Още от