Папата призова

Светът да използва "оръжията на обичта" срещу злото на тероризма

Да не позволяваме на страха да завладее сърцата ни, каза той във Великденската меса

Светът за използва "оръжията на обичта" за битка срещу злото на "кървавото и брутално насилие", призова папа Франциск по време на посланието "Към града и хората", отправено след Великденската меса, отслужена в неделя, дни след атаките в Брюксел, взели 28 жертви.

Службата се проведе пред многохилядната тълпа на окъпания в слънце площад "Свети Петър" при засилени мерки за сигурност. След службата главата на празнуващите 1.2 млрд. католици говори за насилието, несправедливостта и заплахите пред мира в много части на света.

"С оръжията на обичта, Бог победи егоизма и смъртта", каза папата.

Преди това в нощната си пасхална проповед той заяви, че християните не трябва да се поддават на страха и песимизма след атентатите в Европа. Нека не позволяваме на страха и мрака да завладеят сърцата ни, призова той в базиликата "Свети Петър".

Светият отец отбеляза, че светът е пълен с хора, които страдат телом и духом, и отправи  окуражаващи думи към всички засегнати от многобройните войни и конфликти по света, като започна със "скъпата Сирия". Призовавайки за мир и разбирателство, той спомена също Ирак, Йемен, Либия, израелско-палестинския конфликт, Украйна, Бурунди, Конго, Мозамбик, Южен Судан и т.н.

На великденския празник ние не забравяме жертвите на тероризма и им изразяваме нашето състрадание. Тероризмът, като израз на отчаяно насилие се стоварва върху невинни хора в различни части на света, както стана при неотдавнащните атентати в Белгия, Турция, Нигерия, Чад, Камерун, Кот д'Ивоар и Ирак, каза още Франциск.

Той укори отхвърлянето на мигрантите и бежанците и призова за състрадание към тях, както и за политическо решение на конфликтите и проблемите, от които бягат.

"Свещеното възкресение на Христос ни приканва да бъдем състрадателни и да не забравяме онези мъже и жени, поели на път в търсене на по-добро бъдеще, тези все по-многобройни потоци от мигранти и бежанци, с много деца сред тях. Те бягат от война, глад, бедност и социална несправедливост. Твърде често тези братя и сестри се срещат по пътя си със смъртта или с отхвърляне от тези, които биха могли да им предложат приют и помощ", посочи главата на Римокатолическата църква.

Според него е необходимо е да се разработват политики, способни да помогнат и да защитят жертвите на конфликти и други извънредни ситуации, преследваните по етнически или религиозни причини.

Посланието на Исус помага на всеки от нас да продължи напред с повече кураж и надежда и да гради пътя към помирението с Бог и с братята ни, от което толкова се нуждаем, завърши папата обръщението си "Към града и към хората".

"Светът жадува за надежда. И църквата трябва да направи всичко възможно да я съживи и да я разпространи. Понятието "надежда" е свързано с живота и любовта, залегнали в основата на Възкресението", каза папата преди това по време на нощното пасхално богослужение в базиликата "Св. Петър".

Много поклонници отмениха планираните си пътувания до Рим след атентатите в Брюксел, но въпреки това в съботната вечер в базиликата дойдоха много вярващи, отбелязват агенциите.

Папа Франциск влезе в смълчания и потънал в тъмнина храм с една единствена запалена свещ, а когато стигна до олтара, осветлението беше запалено, символизирайки възкресението на Исус.

По време на богослужението 12 души от Китай, Южна Корея и други страни получиха папско кръщение.

Над милиард и двеста милиона католици празнуват Възкресението на Христос в неделя.

Освен в София големи католически общности у нас, според различни данни, има и в Пловдив, Хисар, Русе, Плевен. 7 000 жители на Плевенската енория празнуват Възкресение Христово. Католическата църква в Плевен ще стане първото светилище в чест на Дева Мария в Северна България, каза свещеникът в църквата Ярослав Барткиевич, цитиран от БНР.

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?