Кристалина Георгиева:

Светът е изправен пред безпрецедентно ниво на кризи

Кристалина Георгиева

Светът е изправен пред безпрецедентно ниво на криза след Втората световна война и скоро няма да бъдем в състояние да реагираме. Това предупреди европейският комисар по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН.

"Днес имаме ниво на кризи в света по-значително от всякога след Втората световна война и основната причина за тази ситуация е, че реагираме, след като вече е твърде късно", каза Георгиева, цитирана от Франс прес.

Според нея международната общност трябва да обърне повече внимание върху превенцията и предотвратяването на конфликти. ”Трябва да действаме преди войните да са в разгара си. В противен случай няма да бъдем в състояние да се справим с последствията от хуманитарните кризи, генерирани от конфликти”, каза тя.

Международната общност харчи все повече пари за хуманитарна помощ - 17 милиарда долара до края на 2014 година срещу 2 милиарда през 2000-та година, каза еврокомисарят. Данните сочат, че 450 хуманитарни работници са били убити, ранени или отвлечени през 2013 година.

"Ние не смогваме да реагираме, не защото няма пари, не защото няма хора, които да рискуват живота си, а защото нуждите растат по-бързо от нашата способност за отговор", каза тя.

Кристалина Георгиева даде за пример хуманитарните кризи в Ирак и Сирия, които се влошиха драстично през последните месеци.

”Видяхме в Ирак вътрешно разселване в мащаб, който надхвърля капацитета за реагиране на хуманитарната общност. Най-малко половин милион души са разселени от райони в Северен Ирак, контролирани от джихадистката групировка Ислямска държава. Те не получават никаква помощ”, каза тя.

Споделяне

Още от Свят