Светът е по-размирен в сравнение с преди 10 години

Светът е по-размирен в сравнение с преди 10 години

Равнището на мира в световен мащаб е спаднало в сравнение с преди 10 години, което се дължи главно на конфликтите в Близкия изток и Африка. Това установява проучване на австралийския Институт по икономика и мир (ИИМ), огласено днес и цитирано от Ройтерс.


Директорът на института Стив Килелия обясни пред агенцията, че това "бавно, постепенно спадане на равнището на мира", произлизащо от Близкия изток и Северна Африка, се прехвърля и в други зони. "Както можете да видите, мирът е интегрално обвързан с икономическото благосъстояние", добави той и окачестви проучването на ИИМ като единственото, което отчита икономическите последици от насилието.


За създаването на своя т.нар. Световен индекс на мира институтът е използвал данни на мозъчни тръстове, изследователски институти, правителства и университети. Обобщението установява, че насилието през 2017 г. е нанесло щети на икономиката за 14,8 трилиона долара, тоест близо 2000 долара на човек. Ако най-размирните страни - Сирия, Южен Судан и Ирак - бяха като най-спокойните - например Исландия или Нова Зеландия, това би донесло на техните икономики 2000 долара на глава от населението, пише в доклада на Института по икономика и мир.


Европа е класирана като най-мирния район в света, а Близкият изток и Северна Африка - като най-размирните.


Справка в уебсайта на института сочи, че през 2017 г. България, класирана между Ботсвана и Малайзия, запазва 28-ото място от предходната година, което е в "светлозелената зона" на висока сигурност. България изпреварва по релацията сигурност-икономика няколко държави от ЕС, сред които Хърватия, Латвия, Полша, Естония, Литва, Италия и даже Великобритания.

В индекса, включващ 163 държави, Русия заема 151-о място, изпреварена непосредствено от Северна Корея и следвана от Пакистан, ДР Конго, Украйна, Централноафриканската република, Судан, Либия, Сомалия, Йемен, Южен Судан, Ирак, Афганистан и Сирия.

Споделяне

Още от Свят