Светът е враждебно настроен към Буш, сочи проучване

Близо две трети от анкетираните в международно проучване на Би Би Си казват, че имат отрицателно отношение към американския президент Джордж Буш.

Проучването е проведено в 11 страни за телевизионната програма "Какво мисли светът за Америка" и ще бъде излъчено тази седмица. То е осъществено от ICM и други международни агенции и изследва отношението към американските военни, икономика, култура и политическо влияние.

Над половината от анкетираните смятат, че САЩ са сгрешили с нападението срещу Ирак - 81% от руските респонденти и 63% от френските.

Тридесет и седем на сто смятат, че това е било правилно - 54% от анкетираните във Великобритания, 74% от тези в САЩ и 79% в Израел.

Допитването е проведено в: Австралия, Канада, Бразилия, Франция, Индонезия, Израел, Йордания, Русия, Южна Корея, Обединеното кралство, САЩ

Запитани кой е по-опасен за световния мир и стабилност, САЩ е посочен преди Ал Каида от анкетираните в Йордания ( 71%) и Индонезия (66%).

Америка се смята за по - опасна дори от две държави, които бяха включени от Вашингтон в "оста на злото". Според анкетираните в Йордания, Индонезия, Русия, Южна Корея и Бразилия, САЩ са по-опасни от Иран. Според респондентите от всички държави, без Австралия, Израел и САЩ, Америка е по-опасна и от Сирия.

При проучването е задаван и въпросът дали американските военни части правят достатъчно, за да избягват цивилни жертви по време на конфликти.

Според 70% САЩ могат да полагат и по-големи усилия.

Според 70% от анкетираните американци, останалите страни не оценяват високо степента, в която Америка се опитва да избягва цивилни жертви.

Извадката от над 11 000 респонденти също така показва негативно отношение към американските инициативи, като войната срещу тероризма или мирния план за Близкия изток.

Настроенията към американците като цяло обаче са много по-позитивни. 50% изразяват почти благоприятно или много благоприятно отношение, докато на обратното мнение са 40%. Тези данни не включват анкетираните е в САЩ.

Всички интервюта са проведени през май и юни 2003 г.

Споделяне

Още от Свят