Светът губи битката срещу СПИН

Светът губи битката срещу СПИН

Главният съветник на американския президент Джордж Буш по въпросите на ХИВ/СПИН каза, че светът губи битката срещу вируса, предаде ББС в понеделник.

Доктор Антъни Фаучи каза по време на конференция в Сидни, че прогресът е постигнат, но повече хора са се заразили с вируса ХИВ, отколкото са били излекувани. 

"За всеки човек, който ние сме подложили на терапия, шест нови душиа са били заразени, така че ние губим играта в резултата, каза специалистът пред водещи експерти по въпросите на ХИВ/СПИН.

Преди три години, около 300 000 души в развиващия се свят приеха помощно лечение на смъртоносния вирус с антивирусни възстановяващи лекарства. През последната година техният брой нарасна на 2.2 млн., но новите инфекции продължават да изпреварват световните усилия за лечение и образоване на пациентите.

"Въпреки че ние постигаме големи подобрения в приема на лекарства, необходимо е да насочим мощно усилията си към чистата превенция", каза Фаучи, който е директор на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести.

В много региони на развиващия се свят обаче ефективните предпазни мерки като презервативи и стерилни спринцовки се ползват от по-малко от 15 процента от населението.

"Доказаните начини за превенция не са достъпни в достатъчни количества до хората, които се нуждаят от тях", посочи Фаучи.

Предупреждението на д-р Фаучи бе подкрепено от Брайън Газард от Британската ХИВ-асоциация, който заяви, че въпреки целия постигнат напредък в приема на антивирусни възстановителни лекарства болестта излиза извън контрол в някои региони на Азия и Африка.

"ХИВ-епидемията по същество е неконтролируема в Африка, а в момента е напълно извън контрол и в Азия", каза той.

"Само четвърт от хората, нуждаещи се от лечение, получават такова, което означава, че останалите три четвърти ще продължават да разпръскват епидемията, която все още е в своето показателно ниво на растеж", каза д-р Газард.

Австралийската конференция събра 5000 делегати от повече от 130 страни. Участниците във форума ще подпишат спешна декларация, насочена към подкрепата на изследванията в областта на ХИВ. Посланието в документа е, че правителствата трябва да се посветят на повече изследвания за болестта, които да доведат до ефективна борба със СПИН-пандемията. Това ще ускори въвеждането на нови лекарства и технологии за превенция, диагностициране и лечение на инфекцията, която вече е причинила смъртта на 25 млн. души.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?