Светът харчи все повече пари за въоръжаване

Военните разходи в световен мащаб са достигнали рекордни величини през 2006 година, се казва в доклад на Международния институт за изследване на мира, цитиран от ДПА и БТА. Той бе представен официално в понеделник в шведската столица Стокхолм.

Миналата година за производство или закупуване на оръжия са били изразходвани 1204 млрд. долара или по 184 долара на човек от населението на Земята. Това е увеличение с 3.5 процента в сравнение с 2005 година. За последните 10 години военните разходи са нараснали общо с 37 процента.

В общата сума САЩ участват със значителната сума от 472 милиарда долара, похарчени за армията им, които се обясняват най-вече от водената война в Ирак. В челната петица влизат още Великобритания, Франция, Китай и Япония, но на тях се падат “скромните” 4-5 процента или по около 50 милиарда долара. 

Китай е изместил Япония миналата година като най-голям купувач на оръжие в Азия. През 2006 година е продължила и тенденцията за увеличение на военните разходи на Русия, като само за 12 месеца те са се увеличили с 12 процента. Въпреки това Кремъл все още дава по-малко пари за войската си от Великобритания, Франция и Германия.

В Близкия изток най-много пари за оръжия дава Саудитска Арабия, следвана от Израел и Иран. Пет от десетте най-големи вносители на оръжие в света са държави от Близкия изток.

В доклада на организацията се подчертава, че докато вниманието на международната общност се фокусира върху руските доставки за Иран, САЩ са продали “доста повече” оръжия на Израел, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

В същото време се оказва, че САЩ и Русия са най-големите износители на оръжие за периода 2002-2006 година. На всяка от двете страни се пада по около 30 на сто от оръжейния експорт за този период. Най-големи вносители на оръжия между 2002 и 2006 година са били Китай и Индия.

Продажбите на оръжия са нараснали с 3 процента през 2005 година и са достигнали до 290 милиарда долара.

Международният институт за изследване на мира отчита, че петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, са разполагали през миналата година с общо 26 хиляди ядрени бойни глави. Въпреки че общият им брой постепенно намалява, и петте държави планират мащабни програми за обновяване на ядрените си арсенали.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?