"Светът на Мария", който носи промяна vs. света на хората, които я спират

"Много е лесно за човек без досег до живота и проблемите на хората с увреждания да каже: "Ще зачеркнем неправителствените организации като доставчици на социални услуги". Това предложение идва от хора, които не мислят за нас – нуждаещите се. Никой, който милее за хората с увеждания, за децата и семействата на България, за нашето общество, няма да руши вече създадени и работещи услуги". Това са написали родители на пълнолетни хора с увреждания до депутати по повод внесеното искане за отмяна на новия Закон за социалните услуги, който миналата седмица стана ясно, че управляващите възнамеряват да отложат с половин година заради атаките срещу него.

"Децата" на тези родители, които всъщност са пораснали млади хора, посещават дневния център "Светове" към фондация "Светът на Мария". Там те се учат да са самостоятелни, придобиват трудови умения, някои вече работят самостоятелно, а на други това им предстои.

Два различни свята – на хората, които всеки ден се борят за промяна и на хората, които я спират.

Трамплин към независим живот

Фондация "Светът на Мария" е доставчик на социални услуги по договор със Столична община. Преди появата ѝ през 2013 г. подобни услуги за хора с интелектуални затруднения няма. Днес дневният център на фондацията се посещава от 38 души, а още 20 чакат за включване в услугата. За щастие всяка година се освобождават места за нови хора, защото други посетители на центъра намират своя собствен път и реализация, разказва Миряна Сирийски, програмен директор във фондация "Светът на Мария".

"Имаме вече двама души, които са напуснали услугата поради достигната самостоятелност и 10 души, които работят, ние ги подкрепяме и те получават възнаграждение за труда си, т.нар. подкрепена заетост", казва тя и допълва, че най-голямата радост е когато хората коментират, че клиентите на центъра по нищо не се различават от останалите. Дневният център, който "стопява" разликите между хората с интелектуални затруднения и останалите има четири ателиета – "Кухня", "Битови дейности", което отговаря за цялостното почистване на дневния център и две арт ателиета – за сувенири и сапуни. Към фондацията функционира и социално предприятие за кетъринг "Бон апети към "Светът на Мария", в което работят 5 младежа с интелектуални затруднения и предлагат цялостно обслужване на събития на институции и фирми.

Сн: Антонио и Светлана – потребители на Дневен център "Светове", които развиват трудови и социални умения чрез кетъринг.

Освен това през лятото "Светът на Мария" поддържа защитено кафене на терасата извън дневния център.

"Това защитено кафене е възможност за хората да се учат и развиват умения. Ние го отваряме, хората от квартала идват, вече имаме редовни клиенти, правим специални промоции, само и само да привлечем повече клиенти и да има по-голямо общуване между хората с интелектуални затруднения и обществото, защото това променя нагласите. Когато видиш, че този човек може, въпреки че е леко странен, започваш да го приемаш по позитивен начин. Най-щастлива съм когато някой дойде и каже: "Аз не виждам разлика между тях и останалите хора. Това всъщност е най-голямата ни цел – да не се вижда тази разлика. Да не се акцентира върху нея. А да се вижда това, че те са хора можещи, способни", разказва Миряна Сирийски.

Работещият пример

Освен клиентите на защитеното кафене, в уменията на хората с интелектуални затруднения вече са убедени и истински работодатели.

Такъв е примерът на Дани, който посещава дневния център в продължение на няколко години и се включва в две трудови дейности – прави значки и унищожава хартия с шредер. За него научава счетоводна къща "Мидора", която обособява работно място за него и днес той ходи два пъти седмично да унищожава хартия в офиса ѝ, за което му плащат. Две други момчета от центъра са били наети в пекарна. Друго момче – Оги напуска дневния център, за да участва в производството на фирма.

Сн: Даниел Йончев работи от 2019 г. в счетоводна къща "Мидора" като помага за шредирането на хартия втора употреба.

В програмите на дневния център има програми за трудова практика. "Имаме договорка с Британския съвет, каъдето едно момче ходи всеки месец за по 2 часа и поставя печати на пликовете за изпитите. Имаме договор и със София Лаб където едно момиче и едно момче ходят веднъж седмично да почистят и помагат за организация на събития, което за тях е безценна възможност", разказва Сирийски.

Специална услуга за специални хора

Услугата, която "Светът на Мария" предлага и съчетава дневен център с трудови дейности е иновативна, защото преди създаването на фондацията не съществува.

Тя възниква през 2013 година, създадена от семейството на една млада жена с интелектуално затруднение – Мария, което именно поради това, че не може да намери подходяща услуга за нея, решава само да попълни тази липса.

"Ние сме насочени към по-добрият живот, социалната и трудова социализация на хората с интелектуални затруднения, защото вярваме, че те имат много способности. И могат да ги реализират, стига да бъдат подкрепени по правилния начин. Започнахме първоначално сами, имахме проект, по кой извършвахме тази услуга и от 2015 година сме частен доставчик, който получава държавно финансиране за дейността си. Ние вече два пъти сме се явявали на конкурс пред Столична община с много подробно разработена документация и защитаваме начина, по който ще предоставяме грижата за хората в този дневен център. И след спечелване на конкурса получаваме плащане за тази държавно делегирана дейност", разказва Миряна Сирийски. Отделно от това с привлечени средства и по различни проекти организацията надгражда услугата.

"От една страна ние не можем да съществуваме без държавния бюджет и смятаме, че е напълно нормално държавата да плаща за услугите, които са в интерес на най-уязвимите. Това, което ние правим в допълнение е, че привличаме максималния възможен обем ресурси, които допълват това финансиране. Тази година имаме 54 доброволеца, ангажирали се с различни дейности към дневния център. Кандидатстваме по различни програми и развиваме много дейности за културно приобщаване на хората с интелектуални затруднения. Имаме една изключително успешна партньорска програма, подкрепена от Столична община с най-големите кино фестивали – "Сине Либри", "Киномания" и София филм фест. Те ни партнират в това да направим достъпно киното за хората с интелектуални затруднения през един адаптирани прожекции", разказва Сирийски.

В допълнение към държавно делегираната дейност фондацията издава и няколко книги, адаптирани за хора с умствена изостаналост. "В България няма книги, пригодени за хора с умствена изостаналост. Те могат да четат донякъде, имат нужда от малко помощ, но нямаме такъв тип издания. Използвайки най-добрите възможни методи, ние проучихме чуждия опит и направихме три издания. Първото, "Аз мога да работя", е наръчник за това как да си намериш работа, второто е една опознавателна книжка за забележителностите на София, която се изчерпа за секунди и която предоставихме безплатно на ресурсни учители и на други подкрепящи специалист. И третата е книга за културните дейности, която разказва какво е да отидеш на театър, какво е галерия, какво е опера. Това се случва по проекти, които развиваме в допълнение към делегираната дейност и които обогатяват и разширяват хоризонта на клиентите ни", дава пример тя.

Защитеното кафене също е придобивка, която фондацията може да си позволи именно защото е неправителствена организация. Общината не може да развива стопанска дейност. "Тоест ние се възползваме именно от възможностите, които дава неправителствената организация - че може да е много по-гъвкава в съчетаването на различни източници на финансиране. По същия начин общинските услуги не могат да кандидатстват по проекти. Трябва да кандидатства Столична община, която има толкова други приоритети и задачи, че един малък дневен център никога не би могъл да се дореди до какъвто и да е проект, който да бъде подаден в техен интерес", казва тя.

Защо новият закон е важен за хората?

"В новия ЗСУ успяхме да се преборим развитието на трудови умения да влезе като самостоятелна социална услуга. Което ще позволи и улесни разкриването на много други услуги в страната", казва Миряна Сирийски.

Това би позволило развитието на програми като излизане извън центъра и придружаване на реално работно място, учене в реална работна среда – подкрепа, от която хората с интелектуални затруднения имат нужда и която липсва напълно досега.
Миряна Сирийски е убедена, че ЗСУ има много предимства, въпреки че той е много по-строг към доставчиците заради по-високите изисквания за качеството на услугите, което вече ще се следи от специална агенция.

Освен това законът гарантира осигуряването на по-добър и по-лесен достъп до услуги. Сред предимствата му е и въвеждането на резултата за отделния човек, както и удовлетвореността му като измерител на качеството на социалните услуги. Така човекът става в центъра на подкрепата, а не самата услуга. Въвежда се също така национално планиране на услугите, което ще осигури предоставяне на услуги във всички части на страната, нещо което до момента зависеше само от добрата воля на общината. В момента има цели групи хора, за които общините не създават услуги а нуждите са огромни. Такава група са хората с психични разстройства.

Освен това законът предвижда диференцирано заплащане и доплащане за най-тежките случаи на деца и възрастни с множествени увреждания и потребност от медицински грижи, както и с невъзможност да се самообслужват и тези с поведенчески проблеми. Това е ключово за развитие на социалните услуги за хората с най-тежки проблеми, за които досегашното финансиране не осигурява нужните средства за качествена грижа.

Всичко това обаче беше отложено с 6 месеца (засега), за да отговорят властиет на спекулациите и дезинформационната кампания срещу закона въпреки, че веднъж вече той извървя целия път по обществено обсъждане и гласуването му от правителството и парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество