След като Москва провали френската проекторезолюция в СС на ООН

Светът очаква от Русия и САЩ да намерят решение на кризата със сирийските химически оръжия

Обама дава път на дипломацията, но ще продължи натиска срещу Асад

Светът очаква от Русия и САЩ да намерят решение на кризата със сирийските химически оръжия

Евентуално дипломатическо решение на кризата, последвала отнелата живота на стотици хора в предградие на Дамаск атака с химическо оръжие, трябва да се очаква от преговори между Русия и Съединените щати, а не от Съвета за сигурност на ООН. Това става все по-ясно, след като Москва провали разглеждането в Съвета за сигурност на внесена от Франция остра резолюция за химическите оръжия на Сирия и в замяна предложи необвързваща декларация на председателя на Съвета.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама каза, че дава път на дипломацията, макар да обеща да поддържа натиска срещу режима на Башар Асад. Той съобщи, че е дал указания на държавния секретар Джон Кери да обсъди с руския си колега Сергей Лавров руското предложение относно сирийските химически оръжия.

Френската резолюция и руското контрапредложение

Във вторник Франция внесе проект за резолюция и започна консултации по него с партньорите си в Съвета за сигурност на ООН. Според Ройтерс, която се е запознала с документа, той съдържал ултиматум към режима на Башар Асад. В него се давал срок от 15 дни на Дамаск да декларира химическите си оръжия и да позволи достъп на инспектори на ООН до свързаните с тези оръжия обекти. В противен случай Съветът за сигурност на ООН щял да смята, че режимът не се придържа към текста на резолюцията и можело да приеме необходимите мерки съгласно седма глава от устава на ООН. Тази глава се отнася до правото на Съвета за сигурност на ООН да предприема различни стъпки - от санкции до военни интервенции.

В проекта на резолюция освен това отговорността за химическата атака от 21 август край Дамаск се възлага на режима на Асад.

Именно тези условия на резолюцията обаче не са се харесали на Москва. Руските представители дори отмениха свиканото по тяхно искане извънредно среднощно заседание на Съвета за сигурност.

По-късно Франция обяви, че има готовност да внесе ограничени промени в документа. Свиканият рано сутринта в сряда от френския президент Съвет по отбраната заяви, че
Франция ще остане готова за това сирийският режим да бъде наказан заради използването на химически оръжия и да го разубеди да не прибегне до нова употреба.
На срещата президентът Франсоа Оланд "подчерта решимостта на Франция да проучи всички пътища в Съвета за сигурност на ООН, за да позволи най-бързото постигане на ефективен и проверим контрол на химическите оръжия в Сирия".

От своя страна Русия обяви, че ще внесе проектодекларация в Света за сигурност на ООН, в която се приветства инициативата и се отправят призиви до генералния секретар и заинтересованите страни да предприемат необходимите усилия за изпълнение на предложението. В руския проект се потвърждавала безалтернативността на политическите и дипломатическите мерки за решаване на конфликта в Сирия.

Русия, която продължава да обвинява сирийската опозиция за химическото нападение, не иска никаква резолюция, със сигурност не и такава, подкрепена със заплаха от употреба на сила. Вместо това Москва предлага декларация на председателя на Съвета за сигурност (СС) на ООН, съдържаща идеите ѝ. Проблемът е, че подобни декларации са с необвързващ характер и следователно не може да се наложи спазването им, коментира ББС и добавя, че по този начин международната общност ще трябва да даде доверието си на режима на Асад, който досега отричаше самото съществуване на химически арсенал.

Доста трудно е да си представим как Русия склонява за резолюция, която е възможно да изложи съюзника ѝ на американски военни удари. Наравно с това е трудно да си представим и как Америка, Франция и Великобритания се съгласяват с необвързваща декларация на СС. Те ще се опасяват, че Русия и Сирия ги правят на глупаци и че си имат работа с фалшиво предложение, коментира още британската медия.

Обама дава път на дипломацията, но ще продължи натиска срещу Асад

Докато в централата на ООН в Ню Йорк се разиграваха тези събития президентът на САЩ направи обръщение към нацията, в което каза, че дава път на дипломацията, но без да намалява натиска срещу режима в Дамаск.

Няма спор, че в Сирия са били използвани химически оръжия. Ние знаем, че отговорността за това носи правителството на Башар Асад, каза Обама и определи химическата атака като отвратителна.

"Въпросът е сега да разберем дали САЩ и международната общност са готови да се изправят пред това", добави президентът. Според него след атаката от 21 август ситуацията в Сирия се е променила и са се наложили решителни действия.

Обама каза, че други тирани няма да се поколебаят да използват отровен газ, ако видят, че САЩ не действат във връзка със Сирия. Като пример той посочи Иран, който ще се почувства поощрен, ако САЩ не заемат ясна позиция срещу използването на химически оръжия. Според президента Ал Каида само ще стане още по-силна, ако види как невинни хора са обгазявани в Сирия без това да предизвиква глобален отговор.

Президентът определи химическото нападение в Сирия като заплаха за американската сигурност. Той го нарече и нарушение на международните закони.

Обама подчерта, че дори ограничени американски удари ще изпратят послание на Асад. Целево нападение ще накара Асад да си помисли добре, преди да използва отново химически оръжия, добави президентът и обеща, че няма да става дума за стъпване на американски войници на сирийска територия, нито за безкрайни въздушни удари срещу Сирия.

Обама подчерта, че предпочита дълбоко в себе си и мирно решение на сирийската криза и посочи, че вижда окуражаващи признаци в тази насока. Ето защо той е дал указания на американския държавен секретар Джон Кери да обсъди с руския си колега Сергей Лавров руското предложение относно сирийските химически оръжия. Обама е помолили и Конгреса да отложи вота за Сирия, за да се даде път на дипломацията.

Президентът увери, че ще продължи да работи с Франция, Китай, Великобритания и Русия относно резолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща Асад да предаде химическите си арсенали. Той обаче предупреди, че понякога резолюциите или осъдителните изявления не са достатъчни. Президентът добави, че е прекалено рано да се каже дали инициативата на Русия ще бъде успешна. Но според него тя има потенциала да "премести оръжията от Сирия", без да се налага използване на сила.

Във всеки случай Обама поясни, че е наредил на американските военни да запазят натиска върху Асад и да са готови да действат ако дипломацията се провали.

"САЩ не са полицаите на света, но когато могат със скромни усилия и малък риск да спрат обгазяването на деца, те трябва да действат", заяви президентът в края на речта си. Той обаче призна, че е невъзможно САЩ да поправят всички неправди.

Срещата Кери-Лавров може да продължи няколко дни

Външният министър на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери ще се срещнат на 12 септември в Женева. Според източник от руското постоянно представителство към службата на ООН и другите международни организации в Женева, цитиран от ИТАР-ТАСС, срещата им можело да се проточи дори няколко дни.

"По всичко изглежда, че срещата трябва да започне утре и да завърши в петък, но не е изключено да продължи и в събота", казал източникът. По думите му в момента нищо не показва, че в преговорите може да участва трета страна. "Срещата ще бъде двустранна, не се планира да бъде привлечена ООН", казал той.

Информационната служба на европейското отделение на ООН в Женева заяви, че никой не е искал от ООН да предостави помещение в Двореца на нациите за провеждане на консултациите и че в момента не се предвижда в преговорите да участва специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими.

Според наличните информации Лавров и Кери трябва да се срещнат в някой от изисканите женевски хотели, за да обсъдят руското предложение за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол.

Дипломатите в ООН изглежда ще заемат изчаквателна позиция, докато не се състои изключително важната среща между Джон Кери и руския му колега Сергей Лавров в Женева, отбелязва ББС и добавя, че ако ще има някакво споразумение, то ще бъде изковано от САЩ и Русия, които са ключовите играчи. Възможно е да се наложат и разговори между президентите Обама и Путин. Ако ще има някакъв пробив тази седмица, той ще дойде по-скоро по време на тези разговори, а не в Ню Йорк, заключава ББС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят