Светът осъди Северна Корея за новия ядрен опит

Светът осъди Северна Корея за новия ядрен опит

Международната общност осъди Северна Корея за извършения подземен ядрен опит. След като сеизмолозите потвърдиха, че опитът е предизвикал земен трус от 4.5 по Рихтер, американският президент Барак Обама заяви, че ядрената програма на страната представлява "смъртна заплаха" за световния мир.

Китай и Русия също осъдиха проведения опит. Съветът за сигурност на ООН ще проведе спешно заседание в Ню Йорк какви мерки ще бъдат предприети.

В официално становище Северна Корея съобщи, че опитът е бил успешен и е имал за цел да засили отбранителни ядрени възможности на страната.

ББС отбелязва, че взривеното ядрено устройство е по-мощно от първия ядрен тест на Северна Корея през октомври 2006 година (тогава предизвика трус от 4.1 по Рихтер) и явно Пхенян е преминал към открита конфронтация по въпроса за ядрената си програма.

Северна Корея не съобщ, къде се е провело изпитанието, но властите в Южна Корея посочиха, че е станал в североизточния район, където се е провел и първият опит.

Най-близкият партньор на Северна Корея – Китай също започна да губи търпение и обяви, че осъжда проведения тест. ББС отбелязва обаче, че Пекин е осъдил и миналия опит като "безсрамна постъпка". И тогава, както и сега, Китай призова Северна Корея да се завърне на масата за преговорите.

Пхенян обаче не обръща внимание на тези призиви, въпреки че зависи китайската подкрепа и защита.

Очакванията са Китай да подкрепи резолюция, която порицава Северна Корея, но не и по-строги санкции. Целта на Китай да осигури продължаване на шестранните преговори, в които участват САЩ, Русия, Япония, Китай и двете Кореи.

Руското министерство на отбраната съобщи, че ядреният опит е с мощ 20 килотона, като може да се сравнява с атомните бомби над Хирошима и Нагазаки през 1945 година. Американски високопоставен служител съобщи, че Северна Корея е предупредила САЩ, че ще проведе ядрен опит по-малко от час преди изпитанието.

Има все още непотвърдена информация, че Северна Корея е тествала и две ракети с малък обсег.

Барак Обама заяви, че Северна Корея открито и безразсъдно предизвиква международната общност. По думите му опитите на Северна Корея да разработи ядрени оръжия, както и програмата ѝ за балистични ракети, представляват заплаха за световния мир и сигурност и дават основание за ответни мерки от страна на международната общност.

Южна Корея определи ядрения тест като "провокация", а Япония като "неприемлив".

И двете страни обявиха, че ще поискат oт Съвета за сигурност да предприеме ответни мерки.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви от своя страна, че е "силно обезпокоен". Според генералния секретар на Съвета на ЕС и представител за общата външна политика и сигурността Хавиер Солана също определи днешния ядрен опит на Северна Корея като “безотговорно действие” и призова за твърд отговор от страна на международната общност.

Ядреният опит бе осъден и от президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад. По думите му Иран, който също е обвиняван от международната общност за ядрената му програма, е противник на ядрените оръжия. Иранският президент отрече и твърденията, че Техеран си сътрудничи в ядрената сфера със Северна Корея. Според Техеран ядрената програма на страната е изцяло насочена към мирни цели.

Според наблюдатели проведените тестове имат за цел да засилят позициите у дома на севернокорейския лидер Ким Чен-ир, за когото се смята, че миналата година е прекарал инсулт. Той наследи баща си като ръководител на страната и сега се опитва да предаде властта на един от тримата си сина и проведеният ядрен опит може да му помогне да получи подкрепа за това от страна на твърдолинейните военни кръгове в Северна Корея.

Споделяне

Още от Свят