Светът осъди убийството на Салим

Американският граждански администратор на Ирак Пол Бремър осъди убийство на Изедин Салим, наричайки го "подло деяние" и обеща виновниците ще бъдат заловени, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на коалиционните сили генерал Марк Кимит заяви, че атентатът само засилва решимостта на коалицията да предаде властта на иракчаните на 30 юни.

Британският премиер Тони Блеър осъжда атентата, съобщиха от кабинета му. "Салим работеше от една година с колегите си, за да гарантират на страната свободно, демократично и сигурно бъдеще - цели, които се отхвърлят от терористите", заяви говорителка на кабинета на Блеър.

Тя допълни,че британският премиер иска да продължи "да помага на иракчаните да получат това, което им е било отказвано през предишните десетилетия".

В съобщението на кабинета на Блеър се казва, че премиерът е за ускорено изграждане на държавните институции в Ирак, за да бъдат готови те преди планираното за 30 юни предаване на властта в страната, предаде АП.

"Настояваме за възможно най-бързо създаване на функциониращи армия, полиция, гранична полиция, корпус на гражданската защита и разузнавателна служба на Ирак", добави говорителката.

Тя отказа да коментира кога е възможно британските войски да напуснат Ирак. По думите ѝ всичко зависи от новата резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Ирак, за чието приемане британският премиер преговаря в момента.

Новият ръководител на Преходния управляващ съвет в Ирак Гази Машал ал Явер обеща да продължат усилията за изграждане на демократичен Ирак въпреки убийството на предшественика му Изедин Салим при атентат с кола бомба, предаде Асошиейтед прес.

Съветът няма да се отклони от стремежа си към това, на което Салим посвети живота си - щастие и свобода за иракчаните и изграждането на демократичен, федерален, плуралистичен и единен Ирак, заяви Явер.

В Кайро генералният секретар на Арабската лига Амр Муса остро осъди убийството на Изедин Салим, предаде Франс прес.

Иракска кръв не бива да се пролива по такъв начин, независимо от политическите позиции на едно или друго отговорно лице, добави Муса.

Френският президент Жак Ширак заяви, че е потресен от смъртта на Изедин Салим, предаде Франс прес.

Ширак е потресен от вълната драматични събития в Ирак. Той продължава да е убеден, че решението на проблема не е военно, а политическо и се надява то да бъде намерено чрез възможно най-бързо предаване на властта и суверенитета на иракско правителство.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?