Светът отбелязва 75 години от освобождението на концлагера Аушвиц

Светът отбелязва 75 години от освобождението на концлагера Аушвиц

Президентите на Полша и Израел призоваха за по-големи усилия в глобален план за борба с антисемитизма. Днес светът отбелязва 75 години от освобождението на концлагера Аушвиц на фона на опасения, че антиеврейските предразсъдъци се възраждат, съобщи Ройтерс.

"Днес чуваме гласове, които насаждат омраза - в интернет, на улицата и в центровете на политическата власт. Наш дълг е да се борим с антисемитизма, расизма и носталгията по фашизма, тези отвратителни злини, които заплашват да подронят устоите на нашите демокрации", каза израелският президент Реувен Ривлин на пресконференция близо до бившия лагер, който сега е музей.

Полският президент Анджей Дуда, който не отиде в израелския национален Мемориал на Холокоста в петък, защото не му беше позволено да произнесе реч, благодари на Ривлин за присъствието му днес в Аушвиц.

"Това присъствие е знак за възпоменание, това е видим знак за противопоставяне срещу нечовешкото отношение, омразата, срещу всички проявления на омраза, особено тази на расистка основа", заяви Дуда на същата пресконференция.

На срещата Ривлин покани полския си колега да посети Израел, предаде ДПА и отбелязва, че това е опит да бъдат изгладени проблемите в двустранните отношения. 

Споделяне

Още от България