Светът пилее 40% от парите за здравеопазване

Светът пилее 40% от парите за здравеопазване

Здравните системи по света хвърлят на вятъра между 20 и 40% от своите средства, а същевременно се нуждаят от много повече пари, за да работят добре. Тази констатация се съдържа в доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от АП и Франс прес.

Докладът беше представен в понеделник на международна конференция за финансирането на здравеопазването, която се провежда в Берлин. Светът харчи за здравеопазване годишно около 5.3 трилиона долара и според оценките на експертите на СЗО около 300 млрд. долара от тях потъват заради грешки и корупция. Това заключение е на Европейската мрежа за измами и корупция в здравеопазването, цитирана в доклада. До една четвърт от парите, които правителствата би трябвало да използват за закупуването на лекарства по някакъв начин, изчезват по трасето, което коства на развитите страни загуби от 23 млрд. долара на година, се отчита също в доклада.

Според СЗО някои страни плащат почти двойно повече от необходимото за купуване на лекарства. Организацията допълва също, че най-малко половината от медицинското оборудване в бедните страни е неизползваемо. Много от оборудването, дарено на развиващите се страни, е също безполезно, се добавя в доклада.

"В някои страни почти 80 процента от здравното оборудване идва от международни донори или от чужди правителства и повечето от тази техника остава неизползвана", се отчита в доклада, цитиран от АП. В него като пример се посочва ивицата Газа, където повечето от медицинската техника, доставена след 2009 г., стои неупотребявана в складове.

Много от проблемите в системата на здравеопазването на развиващите се страни идват от това, че донорски страни харчат в повечето случаи милиарди за лекарства и ваксини, а същевременно малко пари се влагат в подготовката на здравни работници, които да боравят с тези медикаменти.

"Лекарствата и ваксините не се приемат и поставят сами", се казва в доклада.

В документа се отбелязва, че годишно 100 милиона души са принудени да живеят в бедност заради парите, които техните правителства влагат в здравеопазването. Посочва се, че този феномен засяга най-бедните страни, съобщава Франс прес.

В доклада се препоръчва как да се осигурят повече средства за целите на здравеопазването. Един от начините е повишаването с 50% на акцизите върху тютюневите изделия, което би донесло на 22 страни с ниски доходи 1.42 милиарда долара, които да вложат в здравните си системи.

Споделяне

Още от Свят