Светът празнува Деня на Земята

Светът отбелязва в четвъртък Деня на Земята – инициатива започнала преди 40 години. Мотото на събитието през 2010 г. е "Зелена генерация".

"Преди 40 години в САЩ се поставя началото на тази чудесна инициатива, която всяка година обединява хората от повече от 200 страни около темата за опазване на околната среда. Всичко зелено е свързано с опазване на околната среда. Самият цвят е символ на грижата за околната среда. Когато цялото човечество е загрижено за климатичните промени, именно това мото "Зелена генерация" акумулира в себе си усилията на всички да се справим с климатичните промени. Тема, с която не само правителството, не само бизнесът, а всеки от нас се занимава, защото всички сме разтревожени от това, което се случва в света. В същото време всеки от нас трябва да осъзнава отговорността си и възможността си да допринесе проблемите на човечеството да бъдат решени", заяви зам.-министърът в Министерството на околната среда и водите Евдокия Манева, цитирана от БНР.

Денят на Земята ще бъде отбелязан със значими събития във Вашингтон, Лондон, Мумбай и Сидни, както и в Рио де Жанейро, Токио, Пекин и Барселона.

България също ще се присъедини към отбелязването на Деня на Земята. В редица общини на страната ще бъдат организирани разнообразни прояви съвместно с неправителствените организации, насочени преди всичко към децата, учениците и студентите.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?