Светът се реши на ядрена революция

Светът се реши на ядрена революция

Международен консорциум ще строи във Франция експериментален ядрен реактор, който ще използва енергията, отделяна при сливането на водородните атоми, съобщи ББС във вторник. Мултимилиардният проект е наречен Итер – което в превод от латински означава “пътят”.

Целта е да се построи достатъчно устойчива технологична конструкция, копираща реакциите на веществото, при които се произвежда енергия в ядрата на Слънцето и звездите. Ако проектът се окаже успешен, това може да доведе до неограничен източник на енергия, който едновременно е и абсолютно екологично чист.

Проектът бе приключен официално във вторник след години преговори между Южна Корея, Русия, Китай, ЕС, САЩ, Индия и Япония.

Споразумението за изграждането на експерименталния реактор бе подписано в Елисейския дворец от министрите на всички страни с дял в изследователската дейност. Сред присъстващите бяха президентът на Франция Жак Ширак и президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Реакторът ще бъде построен край град Кадараш, на около 60 км от Марсилия. Работата по подготовката на строителната площадка ще започне през пролетта на 2007 г., а за началото на 2009 г. е планирано да започнат работите по строителството на самия реактор, които ще продължат 10  години, съобщи РИА Новости.

Идеята е първо да се построи демонстративен ядрен реактор преди технологията да се използва за строеж на енергийни централи по целия свят. От проекта заявиха, че ако всичко се развие по план, първото електричество от новия тип реактор трябва да бъде произведено до 20 години.

“Този наистина глобален стремеж е индикация за това колко сериозно е било прието проучването от всички правителства по света”, заяви пред ББС директорът на Итер Кенаме Икеда.

По думите му имитация на реакциите в ядрата на звездите на земята е изключително трудно. При реакцията на сливането на водородните ядра се използват изотопите на водорода деутерий и тритий. При сливането се получава хелий и се отделя над 3 пъти по-голяма енергия отколкото при разпада на тежките елементи, използван като реакция при обикновените ядрени централи.

За се осъществи на земята контролиран ядрен синтез, аналогичен на протичащия в ядрата на Слънцето и звездите, е необходимо да се построят инсталации, които да издържат на нагряването на веществото до температури около 100 милиона градуса по Целзий. Това е много повече отколкото температурата в ядрото на Слънцето, поради липсата на огромното налягане на материята, което спомага за осъществяването на реакция в ядрата на звездите.

Техническите изисквания, за да се осъществи мечтата на поколения учени, са огромни. Въпреки това крайният резултат е изключително атрактивен.

“Едно от предимствата на ядрения синтез е, че трябва изключително малко количество гориво. За пример обаче отделяната енергия при тази реакция е 10 милиона пъти повече отколкото при изгарянето на въглища”, обяснява Икеда.

Общата стойност на  проекта е около 10 млрд. долара, от които 40 на сто ще се финансират от Европейския съюз, а станалите 60 процента ще бъдат разпределени поравно между другите участници в експеримента.

Съгласно постигнатата договореност Русия, която ще финансира 10 на сто от проекта, също така се изработи и ще транспортира оборудване за реактора. За строежа на експерименталния реактор ще работи и компанията “Атомстройекспрот”, която спечели търга за строежа на българската АЕЦ “Белене”.

Проектът предвижда да изгради и още една експериментална централа в Япония, но за нея все още нещата са в процес.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?