Светът се трогна от българите спасили десетки щъркели от измръзване

Светът се трогна от българите спасили десетки щъркели от измръзване

Добротата е заразна. Постъпката на българина от силистренското село Зарица Сафет Халид, който спаси щъркели от измръзване, и на хората, които последваха примера му, не остана незабелязана.

Историята беше разказана от редица чужди медии, сред които британският "Гардиън" (The Guardian) и "Франс прес".

"Франс прес" разказв а историята под заглавие: "Българи се втурват да спасяват колония стресирани и измръзнали щъркели". И обяснява, че внезапно застудяване в североизточната част на страната прикова на земята стотици мигриращи птици тази седмица и покри крилата им с лед:

"Какво бихте направили ако се натъкнете на множество вцепенени щъркели, покрити с лед и лежащи в затрупано от сняг поле? В България хората ги прибират в домовете си", пише "Гардиън".

"Намерих пет замръзнали щъркела близо до пътя към селото онзи ден", разказва 53-годишният Сафет Халид пред чуждата медия. "Прибрах ги вкъщи, запалих печката, за да се стоплят и ги нахраних с риба", допълва той.

Халид, работник по поддръжката на пътищата, предизвика вълна от подкрепа в социалните мрежи в понеделник. За доброто си дело Халид беше награден в сряда от Министерството на околната среда и водите с бездимна печка за отопление.

Добрият пример е последван и от други хора в региона. Резултатът – повече от 40 птици са приютени в къщите, гаражите и плевните на хората. В сградата на община Дулово са приютени 20 щъркела в по-тежко състояние, посочва "Гардиън".

Спасени са бедстващи птици и от други видове. Ловните дружинки по места също са се организирали и обхождат землищата за премръзнали птици.

В шуменското село Наум добри хора помогнаха на птици в беда. В село Браничево спасяваха и соколи.

Гражданите, намерили бял щъркел в безпомощно състояние, може да се обръщат за съдействие към Държавните горски стопанства или съответната община, призоваха българските власти.

Експерти обясняват, че замръзналите криле на щъркелите са ги принудили да прекарат нощта на земята, вместо кацнали по клоните на дърветата, както обикновено.
В. Илиева, Фейсбук
Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора коментира пред "Франс прес", че това е първият път, в който вижда толкова много бедстващи щъркели в България. Тя призовава хората да "избягват да прибират у дома си всеки щъркел, а само тези, които са пострадали, ранени или със замръзнали криле". Всяка спасена птица трябва да се върне в природата колкото е възможно по-бързо, казва Клисурова.

Халид разкрива пред журналистите, че планира да задържи щъркелите в дома си още няколко дни – докато преминат силните ветрове, минусовите температури и снежните бури. Според прогнозата лошото време и снежната виелица ще продължат до края на седмицата.

Спасителят на щъркелите от Зарица споделя, че вече е получил няколко клъввания по ръката, но приема това с усмивка. Казва, че птиците се чувстват добре в дома му.

През 2016-та в България са били преброени почти 6000 обитаеми щъркелови гнезда, което е с около хиляда повече, отколкото са били преди десет години.

Според еколозите между 100 и 200 екземпляра в района Силистра (Царица, Дулово, Сокол) – Шумен – Русе са спасени от хора по домовете им и по други места, съобщи областната управа в Силистра. В 10 села екип от ветеринари е прегледал спасените щъркели. Иззети за допълнителна помощ са 4 щъркела с фрактури на крака и криле, както и един мишелов от Силистра, е посочено в съобщението.

В четвъртък зам.-министърът на екологията Красимир Живков, директорът на РИОСВ Русе Любомир Атанасов и зам.-областният управител на Силистра Стоян Бонев, заедно с представители на неправителствената организация "Зелени Балкани" са посетили село Зарица във връзка с акцията за спасяване на щъркели, започната от Сафет Халид и неговите съселяни.

Случаят в добруджанското село е разгледан от представителите на властта като пример за гражданска инициатива и за реализирано на практика партньорство между гражданите и кметството. Според Красимир Живков не са необходими допълнителни разпоредби как да се постъпва в подобни случаи.

На "виновника" за визитата са били връчени поздравителни адреси от министъра на екологията Нено Димов и от Областна администрация в Силистра от името на областния управител Ивелин Статев. Грамоти са получили още кметство Зарица с кмет Феджри Билял и Левент Садък, който също спаси щъркели от измръзване.

Сафет Халид е благодарил на всички за вниманието. "Благодаря на всички хора в България и по света, които ме подкрепихте (включително и във Фейсбук). Знам, че щъркелите са божествени птици, символ на здраве и дълголетие. Спасих петте щъркела и го направих със сърце и съвест. Нека тези щъркели да донесат на всяко семейство, без значение религия, етнос и вяра благословение, здраве и късмет", се казва в обръщението на Халид.

От 26 години насам всяка зима той има грижата за пътя в района към Исперих. Вадил е от 3-метрови преспи хора с техниката, с която разполага, помагал е на родилки, пренасял е храна за своите съселяни.

"Много е важна първата реакция на хората в подобни ситуации...Не случайно днес сме тук с ръководството на РИОСВ Русе и на спасителен център "Зелени Балкани", защото това са институциите, които могат да дадат най-добрите указания как да реагират хората. Това са птици от защитен вид, трябва да се реагира веднага, да им се окаже помощ и след това да се пуснат отново на свобода", каза Красимир Живков. Той е благодарил на жителите на селото, защото заради тяхната незабавна реакция тези птици от защитен вид са останали живи.

Препоръката е да бъдат отглеждани в кметства, млекарни и стопански дворове, а не по домовете на селяните, за да са далече от хора. По този начин птиците няма да бъдат подлагани на стрес, обясняват еколозите. Хората са уговорени да премахнат вързаните на щъркелите мартеници. Еколозите са попаднали на щъркел с пръстен, поставен му в чужбина, който е дошъл да дойде да се размножава у нас, е посочено още в съобщението на областната управа в Силистра.

Споделяне

Още от България