Светът се възмути от затворените в клетки деца на имигранти в САЩ

Кадри на медиите в САЩ, които показаха ридаещи деца на имигранти, изтръгвани от ръцете на родителите им от американските имиграционни служби, шокираха света.

Репортажите по темата започнаха след обявената политика на "нулева толерантност" към нелегалната имиграция от страна на новия правосъден министър Джеф Сешънс, който едновременно заема поста и на главен прокурор, припомня ББС.

От 5 май до 9 юни тази година общо 2342 деца са били отделени от 2 206 родители, показват данните на имиграционните власти в САЩ.

Медиите показаха, че голяма част от децата са държани буквално в клетки в съоръженията по границата, управлявани от имиграционните власти. Налага се самите деца да сменят памперсите на най-малките. Някои са толкова ужасени, че са спрели да говорят. Жена от Хондурас твърди, че са взели бебето ѝ, докато го е кърмела. Има и данни за депортирани родители, чиито деца са останали в САЩ.

Джеф Сешънс коментира, че властите изпълняват закона за миграцията, който досега не е прилаган. Той посочи, че заповедта за политиката на "нулева толерантност" спрямо бежанците е дошла от "най-високо ниво". Сешънс коментира, че децата се отделят от родителите, защото възрастните се разследват за извършено престъпление и децата не могат да бъдат заедно с тях в същите арести.

Говорителката на Белия дом Кирстен Нилсен коментира, че нелегалните имигранти "де факто са престъпници" и "влизайки в САЩ, често при опасни обстоятелства, поставят в риск собствените си деца".

"Администрацията вече не игнорира закона. Ние прилагаме регулациите така, както са написани", посочи Нилсен.

Президентът Доналд Тръмп се опита донякъде да се разграничи, коментирайки, че не е разпореждал нищо. Според него виновни са демократите, защото те са гласували закона, а сега е започнало прилагането му.

"Когато обвинявате родителите, че са влезли незаконно в страната, какво трябва да направите - да отделите децата", каза той.

Неговата съпруга Мелания се противопостави на съпруга си и се обяви публично против разделянето на семейства. Към нея се присъединиха и бившите първи дами Лора Буш и Хилари Клинтън.

Реакцията отвън

Върховният комисар на ООН по човешките права Зейд Раад ал-Хюсеин призова за прекратяване на тази политика в САЩ. Мексиканските власти също осъдиха жестоките действия на своя северен съсед.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) коментира, че случващото се не е в интерес на децата. От организацията обявиха, че "държавната сигурност и елементарната хуманност не са несъвместими".

Критики срещу политиката на американската администрация отправи и генералният секретар на Съвета на Европа (СЕ) Турбьорн Ягланд.

"Това, което се случва на границата, където той (Тръмп) отделя деца от техните родители, е знак, че той не е повече морален лидер на своята страна или на планетата. Всичко, което той прави, го изключва от ролята, която американските президенти винаги са имали. Той не може да говори от името на онова, което се нарича свободен свят", каза Ягланд пред норвежката телевизия ТВ2.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че кадрите с държани в клетки деца в американските центрове за задържане на мигранти са дълбоко обезпокоителни. Тя допълни, че Великобритания не одобрява разделянето на мигрантски семейства, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Папа Франциск също се включи в гласовете срещу политиката на САЩ. Той коментира пред "Ройтерс", че борбата с имиграцията не е лесно, но "популизмът не е отговор".

Иран също използва случая, за да разкритикува САЩ, които наскоро се оттеглиха от ядреното споразумение с Техеран. Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей нарече действията на американските власти "престъпление".

"Кадрите с това престъпление как хиляди деца биват разделяни от майките си в Америка са вбесяващи. Американците обаче най-злонамерено разделят децата от родителите имигранти", каза Хаменей.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?