Светът си припомни ужасите от Аушвиц, за да не се повтарят

Около 2 хиляди оцелели от нацисткия концентрационен лагер Аушвиц /Освиенцим/, Южна Полша, се събраха там 60 години след освобождението му от съветските войски.

В силния студ и снега се събраха още и десетки държавни и правителствени ръководители от 38 държави, съветски войници и стотици млади хора.

Локомотивна свирка и шум на приближаващ се влак, напомнящи за пристигането на влаковете със стотици хиляди затворници в Аушвиц, поставиха началото на възпоменателните церемонии.

Оцелелите стояха близо до мястото на газовите камери, където са били унищожени стотици хора. Повечето от жертвите са евреи от централна Европа редом с поляци, руснаци, цигани и хомосексуалисти.

Аушвиц, най-големият нацистки лагер, е бил освободен от съветската Червена армия на 27 януари 1945 година.

Израелският президент Моше Кацав заяви, че церемонията се провежда на "най-голямото гробище на еврейския народ".

"Изглежда така, сякаш все още чуваме стоновете на мъртвите", продължи той в словото си и добави, че историята на Холокоста не трябва никога да бъде изопачавана.

На церемонията говориха бившият полски външен министър Владислав Бартошевски и първият председател на Европейския парламент - французойката Симон Вейл, и двамата бивши концолагеристи, както и председателят на Германския съвет на ромите Романи Розе. Прочетено бе послание на папа Йоан Павел Втори. След това речи произнесоха президентите на Полша Александър Квашневски, на Русия Владимир Путин и на Израел Моше Кацав.

Германският президент Хорст Кьолер запази мълчание като признание за ролята на страната му като извършител на Холокоста.

Руският президент Владимир Путин заяви, че никой няма право да бъде безразличен към антисемитизма и каза, че се срамува от възраждането му в Русия.

По време на церемонията в Аушвиц прозвучаха религиозни молитви за мъртвите, включително и еврейската Кадиш. Възпоменанието приключи със звук на еврейски рог - шофар.

Сред присъстващите на церемонията бяха още вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни и британският външен министър Джак Стро.

Парламентът в Берлин проведе специална сесия

Отбелязването на годишнината започна в германската столица Берлин, където парламентът проведе специална сесия, с обръщение на оцелелия от лагера немски евреин Арно Лустигер.

Немският поет и певец Волф Бирман прочете поема, написана от убит в Аушвиц затворник.

Общоевропейски форум за съхраняване на спомена за Холокоста

По време на форум полския град Краков, недалеч от Освиенцим, войници от съветската част, освободила лагера, се срещнаха с политици от различни страни и с оцелели от лагера.

В Краков бе обявено и създаването на общоевропейски форум за съхраняване на спомена за Холокоста.

Инициативата за форума "Let My People Live" /"Оставете моя народ да живее"/ е на Моше Кантор, председател на директорския съвет на Европейския еврейски конгрес. Съорганизатори са мемориалът Яд Вашем и полското министерство на културата.

Президентът на Израел призова Европейския съюз да действа срещу възраждането на нацизма сред младите европейци.

Украинският президент Виктор Юшченко се изказа на форума в Краков на мястото, предвидено в програмата за Владимир Путин. Руският президент закъсня заради снежната буря, съобщи Франс прес.

В прочувствената си реч Юшченко, чийто баща е бил затворник в Аушвиц, се ангажира като държавен глава на Украйна в страната му никога вече да няма прояви на антисемитизъм.

Путин: Срамувам се от проявите на атнисемитизъм в Русия

Руският президент Путин, пристигнал по-късно, използва възможността да се разграничи от проявите на антисемитизъм в страната си.

"Дори в нашата страна, в Русия, която е направила повече от всяка друга в борбата срещу фашизма, за победата над фашизма, която направи възможно най-много за спасяване на евреите, дори в нашата страна, за съжаление, понякога се сблъскваме с такива прояви и аз се срамувам от тях", каза Путин.

Преди дни Израел реагира остро на писмо, подписано и от руски депутати, в което се настоява за закриване на еврейските организации в Русия.

Френският президент Жак Ширак, който откри изложба в памет на интернираните в Аушвиц французи, заяви, че страната му трябва да носи своята отговорност за депортацията на евреи от окупираната от нацистите Франция.

Спомени на преживелите ужаса

Анатоли Шапиро, бивш офицер от Червената армия, си спомни как заедно с войниците си са влезли в първите бараки на лагера.

92-годишният Шапиро разказа пред ББС за ужаса, който са изпитали, преди да започнат да мият и хранят оцелелите.

"Точно зад вратата, видяхме натрупани голи женски тела. Навсякъде имаше кръв. Вонеше толкова ужасно, че не можехте да останете там повече от пет минути".

Ева Кор, която е била 10-годишна затворничка в Аушвиц, когато той е освободен, е била обект на експериментите на небезизвестния д-р Йозеф Менгеле.

Тя си спомня как се затичала към руските войници, когато те влезли в лагера. "Те ни прегръщаха и ни даваха шоколад и бисквити. И това беше първият мил, човешки жест, който преживях в Аушвиц, откакто бях докарана там".

Ева Кор е била в лагера 9 месеца. "Трябваше да съм мъртва, тъй като Менгеле ме инжектира със смъртоносни бактерии. Той стоеше до леглото ми и казваше: "Твърде зле. Тя е толкова млада"".

Италианската кралска фамилия призна отговорността на Виктор Емануил Трети

Италианската кралска фамилия признава в писмо до президента на еврейската общност в Италия, че крал Виктор Емануил Трети е политически и морално отговорен за депортирането на евреите от страната, съобщава Асошиейтед прес.

Крал Виктор Емануил Трети носи политическата и моралната отговорност за приемането на законите през 1938 г., се казва в писмото, написано от Виктор Емануил, внук на краля, до председателя на Италианските ерейски общности Амос Луцато.

Законите са приети по време на режима на Бенито Мусолини, когато Виктор Емануел Трети е крал. Според тях на евреите, освен всичко друго, се забранява да сключват брак с италианци, да ходят на училище или да бъдат държавни служители.

През 1943 г. германските войски окупират северните и централни части на Италия и около 7000 евреи са депортирани.

На италианската кралска фамилия бе забранено да влиза в Италия до 2002 г. заради подкрепата ѝ за Мусолини по време на Втората световна война.

Споделяне

Още от Свят