Светът скърби за обединителя на съвременна Германия Хелмут Кол

В знак на почит знамената на евроинституциите са спуснати наполовина

Светът скърби за обединителя на съвременна Германия Хелмут Кол

Обединителят на Германия, велик европеец, приятел и съюзник – така описаха "стария канцлер"  Хелмут Кол едни от най-значимите личности от световната политическа сцена, които  изразиха съболезнованията си по повод кончината му. Хелмут Кол почина на 87 години в дома си в Лудвигсхафен, Югозападна Германия в петък.

"Както милиони други, аз преминах от живот под диктатурата на ГДР към свободен живот", заяви германският канцлер Ангела Меркел по повод смъртта на един от знаковите ѝ предшественици.

Той "беше късмет за нас германците", каза още Меркел. Тя изтъкна и личното си признание към Кол, който някога я наричаше "момичето". През 1991 г. той поверява на източногерманката Министерството по въпросите на жените и младежта, а през 1994 г. Министерството на околната среда.

След края на управлението на Кол през 1998 г. се разразява скандал с "черни каси" във финансирането на ХДС. Тогава Меркел се противопоставя на своя ментор и през 1999 г. пое ръководството на партията. Кол никога не ѝ го прости, отбелязва АФП.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, който е на 86 години, посочи заслугата на Хелмут Кол за обединението на Източна и Западна Германия, което не е било лишено от "риск". Първият и последен президент на СССР  заяви, че  Кол винаги е "взимал под внимание интересите на другите". "Без съмнение той бе изключителна личност, която остави белега си върху германската, европейската и световната история", добави Горбачов.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел. Той посочи, че с името на Кол се свързват най-важните събития от съвременната германска история. Заемайки дълги години поста на канцлер, Кол е изиграл ключова роля за прекратяването на Студената война и за обединението на Германия, заявява Путин.

"Имах щастието лично да общувам с Хелмут Кол. Искрено се възхищавах на неговата мъдрост, на способността му да взима обмислени, далновидни решение дори в най-сложните ситуации. В Русия ще го помним като принципен поддръжник на развитието на приятелските отношения между нашите страни, и като човек, който има огромен принос за засилването на взаимноизгодното двустранно партньорство и добросъседство", се казва в изявлението на руския държавен глава.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Хелмут Кол е бил "приятел и съюзник" на САЩ. Според Тръмп бившият канцлер е водел Германия в 16 ключови години, и е бил "не само баща на германското обединение, но и поддръжник на Европа и трансатлантическите отношения". "Наследството му ще живее винаги", каза Тръмп.

"Хелмут Кол бе велик европеец и един много добър приятел", написа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в социалната мрежа "Туитър".  "Моят наставник, моят приятел... изключително много ще ни липсва", заявява Юнкер. В знак на почит към паметта на "стария канцлер", шефът на Еврокомисията е наредил флаговете на институциите на Европейския съюз да бъдат спуснати наполовина.

"Архитект на обединена Германия и френско-германското приятелство. С Хелмут Кол губим един велик европеец", написа френският президент Еманюел Макрон в "Туитър". Коментарът беше публикуван със снимка на Кол и покойния френски президент Франсоа Митеран.

Бившият американски президент Джордж Буш-старши нарече Кол "един от най-великите държавници на следвоенна Европа". Той описа "стария канцлер" като "истински приятел на свободата", посветил живота си на задачата за укрепване на демократичните институции в страната му и извън нея.

Още един американски президент отдаде почит пред паметта на Кол. "Той бе призован да отговори на някои от най-монументалните въпросите на своето време", се казва в изявление на Бил Клинтън. "С правилните отговори, той постигна обединението на една силна, просперираща еврозона и създаването на Европейския съюз", посочва бившият държавен глава на САЩ.

Клинтън, който бе президент в периода 1993-2001 г., припомни посещението си в Берлин след обединението. "Никога няма да забравя как през 1994 г. минах с него през Бранденбургската врата. Имаше масов митинг от източната страна и аз видях реална надежда в очите на десетки хиляди млади хора. Знаех, че в този момент Хелмут Кол е човекът, който може да им помогне да реализират мечтите си. Историята показва, че той е постигнал това", сподели бившият американски президент.

Заедно със съпругата си Хилъри той поднесе съболезнования на семейството на починалия и на целия германския народ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг описа Кол като "олицетворение на обединена Германия в една обединена Европа. Когато падна Берлинската стена, той бе там. Един истински европеец".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отдаде почит на "стария канцлер", признавайки го за "един от най-големите приятели на Израел", който бе "напълно ангажиран" със сигурността на еврейската държава.

Българите ще го помним и като един от лидерите, които отвориха европейската перспектива пред България, заяви президентът Румен Радев по повод кончината на Кол.

"За германците той е канцлерът на обединението, за европейците той е един от архитектите на нова Европа. Политик на конструктивния компромис и диалога, Хелмут Кол ще остане в историята като пример за наднационално мислене в името на високи ценности", пише още в позицията на Радев, публикувана на фейсбук страницата му.

В специално изявление от Министерството на външните работи на Гърция бившият германски канцлер е описан като лидер "с чувство за историческа отговорност, който доведе до осъществяването на историческото начинание за мирно обединение на Германия".

"Той бе една от най-емблематичните личности в следвоенна Европа, и един от архитектите и визионерите на европейското обединение, който работеше за утвърждаването на мира и демокрацията в Европа“, се казва още в текста от външнополитическото ведомство в Атина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?