Светът скърби за Йоан Павел Втори

Светът скърби за Йоан Павел Втори

Милиони хора по цял свят потънаха в сълзи и молитви, след като папа Йоан Павел Втори издъхна в събота вечерта.

Национален траур от един до три дни беше обявен в почти всички страни по света, от Полша до Куба и Индия. Най-дълъг е траурът в родината на Йоан Павел Втори Полша, където знамената ще са свалени до половината и всички обществени прояви са отменени до края на погребението на Светия отец.

След дълга агония, на 84-годишна възраст Светият отец почина в 21.37 ч. местно време в своя апартамент, обяви говорителят на Ватикана Хоакин Наваро Валс. Папата е получил причастие и е угаснал, държейки ръката на личния си секретар, архиепископ Станислав Дживиш.

Свещеник разказа, че преди да издъхне Йоан Павел Втори е бил в съзнание, казал е “Амин” и погледът му е бил отправен към прозореца на стаята му, който гледа към площада Св. Петър, изпълнен с вярващи в този момент.

Камбаните в Рим започнаха да бият, оповестявайки кончината на главата на Римокатолическата църква. Десетките хиляди хора, които втора вечер бдяха под прозорците на Йоан Павел Втори на площад Свети Петър в Рим, потресени научиха новината за неговата смърт.

След обявяването на вестта на площада се възцари гробно мълчание. Някои  паднаха на колене, мнозина започнаха да плачат. Хора от цял Рим започнаха да се стичат към площада и изпълниха и околните около Ватикана булеварди, за да участват в молитвите за душата на Йоан Павел Втори.

Над полската столица Варшава зазвуча мощен сигнал на сирени, след като официално бе обявена смъртта на папа Йоан Павел Втори.

Хиляди поляци потънаха в мълчание във Вадовице, родния град на Карол Войтила, каквото е светското име на папа Йоан Павел Втори, след като разбраха новината за смъртта на Светия отец. Огромното множество коленичи в ридания, без да каже дума, пред църквата Дева Мария, която се намира близо до родната му къща.

В Париж заби голямата камбана на катедралата Нотр Дам, която се използва само при изключителни случаи.

Огромни нощни бдения се проведоха навсякъде в Латинска Америка, където живеят повече от половината католици в света.

Милиони католици и вярващи от други религии два дни и две нощи се молиха в последните часове на папата, който ще остане в историята с любовта и вниманието си към отделния човек, неуморната защита на мира и свободата, както и с огромното си желание за преодоляване на бариерите между религиите.

Йоан Павел Втори бе първият папа, който се помоли в синагога и нарече евреите “нашите по-големи братя” и който се събу, влизайки в джамия.

Той бе папата любимец на католическата младеж, която се стичаше на организираните от него световни младежки събирания. Последният израз на почитта на младите към Йоан Павел Втори преди смъртта му бе 40-минутното скандиране на неговото име под прозорците на апартамента му във Ватикана през нощта в петък срещу събота от младежи, събрали се чрез SMS-и на площад Св. Петър да подкрепят своя духовен водач.

Сбогом на папата, който промени света

Първият папа славянин в историята на християнството управлява Католическата църква повече от 26 години. Ватикана обяви, че по време на своя понтификат Йоан-Павел Втори значително е допринесъл за мира по света и за приятелството между народите.

Той впечатли света с харизматичната си сила и със своята борбеност.

Йоан Павел Втори бе едновременно човек на молитвите и на действията, философ и поет. Полиглот, спортна натура, голям любител на пътуванията, папата популяризира дейността си чрез медиите и винаги привличаше огромни тълпи при пътуванията си - общо 104 в 129 страни в чужбина, както и на церемониите на площад Свети Петър.

Той си бе поставил за задача да изпълни една мисия: да преведе Църквата в третото хилядолетие, както беше обещал през 1978 г. на своя духовен баща, полския кардинал Стефан Вишински.

Йоан Павел Втори преживя Втората световна война, изправи се срещу два тоталитарни режима - нацизма и комунизма и допринесе за падането на Берлинската стена, станало символ на падането на комунизма и обединението на Стария континент.

С отслабени сили заради болестта на Паркинсон и последиците от раните, получени при атентата през 1981 г., раково заболяване на червата и две фрактури - на рамото и на бедрената кост - възрастният папа проявяваше поразителна решителност.

Здравословното състояние на папата започна сериозно да се влошава в четвъртък. Йоан Павел Втори отказа отново да отиде в болницата Джемели и остана в апартамента си във Ватикана. След уринарна инфекция, причинена от дехидратация, папата изпадна в септичен шок и сърдечно-съдов колапс. Здравословното му състояние след това  се влоши значително.

Сбогом на папата, който промени света, бяха някои от заглавията на неделните италиански вестници.

Католическият свят скърби за загубата на папа Йоан Павел Втори, който остави огромно духовно наследство и си го спомня като човек на мира и на диалога, като личност, която издигна човешкото достойнство и допринесе за обединяването на Европа.

Посланието на папата към хората: Любовта пробужда сърцата и дарява мир

Любовта пробужда сърцата и дарява мир – тази мисъл завеща Светият отец в предсмъртното си послание към вярващите.

То бе прочетено на траурната меса в неделя във Ватикана от архиепископ Леонардо Сандри.

Човечеството често изглежда залутано и обсебено от силата на злото, егоизма и страха. Тогава Всевишният го дарява със своята любов и опрощение, той помирява и отваря душите за надеждата.

Когато чуха тези думи, прочетени от Сандри с носталгия, много от хората на площада Свети Петър се просълзиха. Множеството аплодира шумно, когато на огромните монитори се появи лика на Светия отец, на чийто фон бе прочетено посланието. 

Папа Йоан Павел Втори си отиде тихо от този свят, заяви кардинал Анджело Судано в проповедта си на заупокойната литургия в памет на Светия отец на площад Свети Петър. Наблюдавах неговата смиреност, докато се молих край смъртния одър на папата, сподели държавният секретар на Ватикана, отклонявайки се от предварително подготвената реч.

Смирението е плод на вярата, изтъкна кардиналът пред повече от 100 000 души, стекли се край базиликата Св. Петър, за да отдадат последна почит на папата.

В неделя тленните останки на Йоан Павел Втори бяха показани за първи път след кончината му по телевизията, след като започна поклонението на висшето духовенство на Ватикана и италианските държавни ръководители.

Два милиона поклонници се очакват за погребението на папата

Италианските власти очакват над 2 милиона поклонници да се стекат в Рим за погребението на Йоан Павел Втори. Подготвят се специални структури и палатъчни лагери за приемането им.

Тялото на покойния папа ще бъде положено в катедралата “Св. Петър” на 4 април, където вярващите ще могат да отдадат последна почит и да се простят със Светия отец.

Италианската телевизия съобщи, че това ще бъде и най-голямото събиране на световни ръководители.

Според разпорежданията на самия папа Йоан Павел Втори, той трябва да бъде погребан между четвъртия и шестия ден след смъртта си. Смята се, че ще бъде погребан не по-рано от четвъртък.

От тази сутрин във Ватикана се събират всички кардинали на Римокатолическата църква от цял свят, дори и тези над 80-годишна възраст, които няма да имат право да участват в конклава за избирането на нов папа. Те ще обявят волята на Йоан Павел Втори къде да бъде погребан.

По традиция високопоставен кардинал от Ватикана временно ще стане глава на Римокатолическата църква, докато бъде избран наследник на Йоан-Павел Втори.

Изборът на нов папа трябва да стане не по-късно от 20 дни след смъртта на Йоан-Павел Втори. Конклавът - събранието на кардиналите, заседава в Сикстинската капела и не я напуска, докато не приключи изборът. Гласува се докато един от кандидатите не набере две трети плюс един от гласовете.

След всяко гласуване бюлетините се изгарят. Наблюдателите отвън чакат да се появи пушек от комина на капелата. Ако няма резултат, към бюлетините се добавя специален черен прах и димът става черен. Белият пушек означава, че е избран нов папа. Упълномощен кардинал обявява: "Habemus Papam" и новоизбраният глава на Римокатолическата църква се появява да приветства вярващите.

Засега няма открояваща се кандидатура за негов приемник, но се чуват гласове, че бъдещият Свети отец трябва да е от развиващите се страни, където религията е особено жизнена. "Един папа от Африка си мисля, че ще е страхотен", споделя вярваща от Рим. Други смятат за справедливо папата да е от Латинска Америка, където живеят близо половината от католиците в света.

Вярващите се молят и новият папа да остане близо до обикновените хора

Молейки се за умиращия Йоан Павел Втори, вярващите изразяваха и надежда неговият приемник да продължи политиката му на отваряне към другите религии и на близост с обикновените хора, съобщи Ройтерс.

Харизматичният полски папа подобри връзките между католическата църква и другите религии, особено юдаизма, по време на 26-годишното си управление. Той спомогна също за падането на комунизма в Източна Европа, отбелязва агенцията.

Някои от вярващите обаче се надяват бъдещият папа да предприеме повече църковни реформи. Германска поклонничка смята, че ще е разумно да се позволи на католическите свещеници да се женят - нещо, срещу което папа Йоан Павел Втори бе категорично против.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?