Светът според Цацаров: Прокуратурата невинна, МВР виновно, мониторингът на ЕК - вреден

Лозан Панов предупреди, че ЕК може да въведе съдебен борд върху правосъдната система у нас

Сотир Цацаров и Лозан Панов. Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че европейският мониторинг върху българска правосъдна система е "вреден", защото подхранвал само "вътрешни политически борби". Той и неговият предшественик Борис Велчев смятат, че реформата трябва да започне от МВР, а не от прокуратурата, тъй като без качествено полицейско разследване няма как делата да издържат в съда.

На този фон председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова гилдиите в съдебната система да не си прехвърлят отговорностите. Според него продължаващият мониторинг на Европейската комисия означава единствено, че България не се справя добре. Той предупреди, че ако властите в София не покажат воля за реформа, може да се стигне и до налагане на своеобразен борд над родното правосъдие, подобно на валутния борд, въведен след финансовия колапс в България през 1997 г.

Планираният независим европейски мониторинг върху прокуратурата може да се тълкува и като плавен преход към въвеждането на такъв съдебен борд, коментира председателят на ВКС.

Сотир Цацаров, Лозан Панов, председателят на Конституционния съд Борис Велчев и председателят на парламента Цецка Цачева участваха в понеделник в конференция, посветена на 120 години от приемането на първия български Наказателен закон през 1896 година. Събитието бе организирано от СУ "Св. Климент Охридски".

Всички участници все пак не отрекоха факта, че България няма успехи в борбата с корупцията по върховете на властта.

Цацаров: Брюксел дава умозрителни оценки

"Механизмът за сътрудничество и проверка отдавна се е превърнал само в механизъм за проверка. Сътрудничеството го няма, то се прояви за първи път едва с този доклад. И понеже се е превърнал в такъв, той дава само умозрителни оценки, резултатът от които е подхранване на вътрешни политически борби. А това е вредно, колкото е вредно, съд или прокуратура и техните ръководители да се изживяват като бъдещи участници и играчи в политическата сфера", каза Цацаров с уточнението, че мнението му е "еретично". Под внезапно появилото се сътрудничество той вероятно има предвид предстоящия европейски анализ на прокуратурата и МВР, който Панов тълкува като първа стъпка към въвеждане на "съдебен борд".

Другата теза на Цацаров беше, че българската прокуратура не трябва да се превръща в политически играч. "На всички, които дават Румъния за пример, препоръчвам да прочетат доклада за тази страна за корупцията по средните и по-ниски етажи. Имам по-голямо доверие днес на тези, които правят наука в тази зала (в Софийския университет -бел.ред.), отколкото на тези, които изготвят докладите в Брюксел по механизма за проверка", допълни главният прокурор.

Голяма част от речта му бе посветена на политическия дебат около бламираната конституционна реформа. В края на миналата година почти всички парламентарно представени формации, без Реформаторския блок, отхвърлиха предложенията за реформа на вече бившия правосъден министър Христо Иванов. Резултатът бе, че той подаде оставка незабавно, поставяйки диагнозата от парламентарната трибуна, че живеем в "прокурорска република".

Мнозинството в парламента не прие идеята за създаване на независима прокуратура по румънски модел, не бе въведен реален контрол върху главния прокурор и чрез разпределението на квотите във ВСС бе уязвена независимостта на съда за сметка на доминацията на главния прокурор в прокурорската колегия.

"Спекулата със случилата се или неслучилата се съдебна реформа е оправдание за бъдещи планове на хора, които кроят криви сметки", каза Цацаров по време на конференцията и отново нападна Христо Иванов, казвайки, че "политик не се става в рамките на мандат на съдебната система".

"Сегашните времена са бурни, защото едни са обвинени, че са поддръжници на статуквото, други настояват за реформа, а трети - за революция. Независимо от всички искрени и режисирани пропагандни слова - ключът към съдебната реформа не е единият член повече на прокурорската колегия. Ако това беше панацеята - не единият, всичките да ги бяха взели, само и само да има спасение", каза още главният прокурор.

Той призова "да се спре с изкуственото противопоставяне" между съда и прокуратурата.

"Да спрем с вредната теза за грешната и неможеща прокуратура и всезнаещия съд, който се намира във висините. Аз никога няма да хвърля камък по съдия. Съдебната реформа е Закон за съдебната власт, процесуални закони, мотивирани кадри. Тя не е брой членове на прокурорската колегия", каза още Цацаров. Той посочи, че когато парламентът е приемал закони под натиска на конюнктурата, резултатът не е бил добър.

Накрая Цацаров посочи МВР като главен виновник за липсата на резултати в борбата с корупцията по върховете на властта. "От създаването си в настоящия вид, ГДБОП няма нито една разработка за корупция. Най-високото ниво, до което се е стигало, е председател на агенция. Прокуратурата не е библиотека, в която главният прокурор натиска папки, за да не влязат в съда", каза Цацаров.

Лозан Панов: Да не бягаме от отговорност

"Ако влезем в спиралата на прехвърляне на отговорност между съд и прокуратура, за да избягаме от отговорност, със сигурност ще се наложи въвеждането на съдебен борд", заяви на свой ред шефът на ВКС Лозан Панов.

"Темата за създаване на единна европейска прокуратура не намери широк отзвук у нас, но за сметка на това широко се тиражира идеята за мониторинг на прокуратурата", коментира той и допълни, че според някои анализатори това е плавен преход към искане за въвеждане на съдебен борд.

Лозан Панов припомни, че откакто е председател на ВКС, няма нито едно постъпило дело за дело за корупция срещу висши представители на властта. За пример даде процеса срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов (за шестте "Не!!!"), по което той беше осъден на 4 години затвор на първа инстанция и оправдан от върховния съд. От мотивите на върховния съд по това дело се разбра, че Цветанов е оправдан заради тежки грешки на прокуратурата, а не заради липса на доказателства за вина.

"Това дело предизвика полемика заради контраста на решенията. Така хората логично си задават въпроса дали оправдателните присъди на последната инстанция не са политическа корекция на политическата отговорност на предишните инстанции. Това дело блестящо доказва защо бе необходимо да се намали политическата квота във ВСС. Нещо, което не се случи", обясни Панов.

Борис Велчев: Главният прокурор сигурно не е щастлив

В тона на Сотир Цацаров влезе и Борис Велчев. Според председателя на КС напоследък всички говорят за съдебната реформа, защото е изкушаващо. "Изкушение е да се говори за съдебна реформа. Напоследък говорят всички и колкото по-малко разбират от това, което трябва да се случи, толкова по-шумно настояват за нея", каза той.

Според него България първо трябва да създаде условия за разкриване на корупционните престъпления.

"Не е удобно да питам господин Цацаров, защото го виждам пред мене, но мога да кажа, че сигурно не е щастлив от бройката разкрити корупционни престъпления по високите етажи на властта. Такива престъпления се разкриват сигурно по вестниците, от хората в телевизионните студия, но тогава, когато става дума за професионално разкрито корупционно престъпление, позволяващо ефективно разследване след това, случаите са много редки", обясни Велчев и посочи причината за това в МВР и остарелите закони.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България