Светът вече има нови 7 чудеса

Светът вече има нови 7 чудеса

Новите 7 чудеса на света са: Великата китайска стена, римският Колизеум, мавзолеят Тадж Махал в Индия, статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро, древният град Петра в днешна Йордания, пирамидата Чичен Ица в Мексико и градът на инките Мачу Пикчу в Перу.

Резултатите от вота бяха съобщени на “съдбовната” дата 7 юли 2007 г. в Лисабон по време на пищна церемония, водена от Бен Кингсли и Хилари Суонк на стадион “Луж”. Събитието, предавано по телевизията в 170 държави по света, е било наблюдавано от над милиард и половина души.

Новите чудеса бяха определени, след като милиони хора по света гласуваха по телефона и в Интернет. В анкетата са участвали повече от 100 млн. души, съобщи организаторът на допитването - фондацията "Новите 7 чудеса" със седалище в Цюрих, като инициативата за кампанията бе на швейцарския режисьор и страстен пътешественик Бернар Вебер.

От чудесата на стария свят, които естествено са в района на Средиземноморието и на Стария континент, до наши дни са запазени само пирамидите в Гиза, съществували преди повече от 2 хил. години. Те обаче не попаднаха в новия списък.

От новите 7 чудеса три са в Латинска Америка - Чичен Ица, статуята на Спасителя в Рио де Жантейро и светилището Мачу Пикчу.

Новите призьори бяха избрани в конкуренция на общо 21 обекта, избрани от 77 предложения. Първата селекция бе извършена от експерти, но в самия избор – по Интернет и чрез SMS-и участваха 100 милиона души от всички краища на планетата. Накрая отпаднаха забележителности като Акропола, Стоунхендж и каменните статуи на Великденските острови.

Бернард Вебер стартира проекта, след като през 2001 г. талибаните разрушиха две гигантски статуи на Буда в долината Бамиян в Афганистан. Със събраните средства ще се поддържат паметниците на световната култура

Сред предложенията, които не събраха достатъчно подкрепа, бяха мегалитите в Стоунхендж, Акрополът в Атина, църквата "Света София" в Истанбул, замъкът "Нойшванщайн" в Германия, Статуята на свободата в Ню Йорк, Кремъл и храмът "Св. Василий Блажени" в Москва и Айфеловата кула в Париж. 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?