„Свети Стефан“ първа в класацията за най-красиви църкви в Турция

„Свети Стефан“ първа в класацията за най-красиви църкви в Турция

Българската църква "Свети Стефан" в Истанбул е класирана на първо място сред десетте най-красиви църкви в Турция, съобщи в. "Хюриет", цитиран от БТА. Класацията е била изготвена по повод коледните празници от духовници, изкуствоведи, скулптори и туроператори. В класацията са включени само действащи християнски храмове, в т.ч. православни, католически, асирийски, келдански.

"Желязната църква", както е широко познат българският православен храм "Свети Стефан", е построена през 1898 г. в истанбулския квартал „Фенер“ на Златния рог, за да замести дървения си предшественик на същото място. Желязото е било избрано за конструкцията, за да гарантира здравина на строежа, издигнат върху свлачищен терен. Храмът "Свети Стефан" е построен от сглобяеми метални части с обща тежест от 500 тона. Те били докарани от Виена с кораб по река Дунав, през Черно море и Босфора.

Преди да бъде издигнат в днешния си вид, на мястото на източноправославния храм е имало дървена къща, която цариградските българи преустроили в черква през 1849 г.

Българската църква "Свети Стефан" е следвана в класацията от католическата катедрала "Сен Антоан" от 18 век и арменската църква "Мерйемана" от 19 век, също издигнати в някогашната турска столица. Четвърто място в класацията заема църквата на Арменската патриаршия в Истанбул, построена през 19 в. на място, където няколко пъти са били опожарявани изгражданите там християнски храмове.

На пето място се нарежда православната църква Антакия в окръг Хатай, Южна Турция, на шесто - арменската църква "Света троица" в Истанбул, а на седмо - гръцката църква "Свети Георги", също в Истанбул. Осма, девета и десета позиции се заемат от гръцката православна църква "Света Троица" в Истанбул, келданската "Мар Петюн" в Диарбекир и асирийската църква към манастира Дейрюлзафаран в Мардин, датиращ от пети век.

Споделяне

Още от

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?