Светият синод и Главното мюфтийство са против новите промени в Закона за вероизповеданията

Светия синод

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) се обяви против внесения преди няколко дни проект за промени в Закона за вероизповеданията. В разпространено в четвъртък становище синодът обяви, че е подкрепил проекта за промени в закона, внесен през лятото от председателя на Народното събрание Михаил Миков и още няколко депутати от БСП, но категорично се противопоставя на новия проект, изготвен от депутатите от левицата Димитър Дъбов, Пламен Славов и Татяна Буруджиева.

Малко по-късно в разпространена позиция на Главното мюфтийство становището на Светия синод бе подкрепено изцяло.

Според проекта на тримата депутати храмовете и имотите на вероизповеданията, които са паметници на културата, ще бъдат държавна собственост и няма да се възстановяват на деноминациите.

Проектът бе вкаран в парламента след протестите в Карлово срещу връщането на паметника Куршум джамия на мюсюлманското вероизповедание и решението на Софийския административен съд от лятото, който призна правото на собственост на Главното мюфтийство върху 1500 вакъфски имоти. Същевременно до днес остава неясен статутът на храм-паметника "Св. Ал. Невски", строен върху държавна земя с руски дарения, както и на други православни храмове, които са и паметници на културата.

Проектът на Михаил Миков предвиждаше вероизповеданията да получат собственост върху такива имоти и да продължат да ги стопанисват и използват за целите на религиозната си дейност, като статутът им на културни или национални паметници се запази.

От внасянето на проекта на Миков в парламента минаха четири месеца и той потъна в парламентарните комисии, въпреки уверенията от лятото на вносителя, че той ще придвижи текстовете, така че да бъдат приети до края на годината.

"Светият Синод вече изрази публично своята позиция в подкрепа на внесения от председателя на Народното събрание г-н Михаил Миков и група народни представители проект на изменения на закона. Философията на сегашния нов законопроект на трима народни представители противоречи напълно на подкрепения от Св. Синод проект на г-н Миков, подменя заложения в него смисъл и вместо да реши дългогодишни проблеми на вероизповеданията, заплашва да ги задълбочи и да създаде нови разделителни линии в обществото", се казва в разпространеното становище.

"Българският патриарх и Светият синод категорично се противопоставят на това и отправят учтива покана към председателя на Народното събрание г-н Михаил Миков за среща, на която да се обсъдят проблемите и конфликтите, които поражда законопроектът на народните представители Дъбов, Славов и Буруджиева", завършва становището.

"Напълно споделяме позицията на Светия Синод, че така предложените поправки на закона подменят заложения в него смисъл и вместо да реши дългогодишни проблеми на вероизповеданията, заплашва да ги задълбочи и да създаде нови разделителни линии в обществото", посочват от Главното мюфтийство.

"Подобна законодателна инициатива не е съобразена с интересите на целия български народ, тя е тенденциозна в своите намерения и антидемократична", се допълва в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество