Светият синод "играе по сценарий на Москва" за Македонската църква

Ще има протест срещу отказа да се изпратят архиереи за честванията на 1000-годишнината на Охридската архиепископия

Светият синод "играе по сценарий на Москва" за Македонската църква

Светият синод отказа да изпрати архиереи за честванията в Македония на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Поканата, отправена с писмо от  Македонския Архиепископ Стефан, е отхвърлена на заседанието на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) на 14 май.

В случая с Македонската православна църква общо взето се играе по сценария на Москва, коментира във вторник пред БНР председателят на Фондация "Българска памет" Милен Врабевски, който подготвя протест пред Синодалната палата.

"Руската православна църква не желае да има отделна Украинска църква и най-верният ѝ сателит Сърбия не дава независимост на Македонската православна църква. Всички знаят, че ние сме на правата страна. В условията на евроинтеграция и евроатлантическа ориентация на България и на региона, не може да се живее в лъжа и в страх. Тоест, трябва да се прекъсне всичко, което е отглас от миналото, което е резултат от несправедливи политики, довели до стотици хиляди човешки жертви. Нашите висши архиереи в момента не заслужават нищо друго освен активен протест. Ясно е, че църквата е отделна от държавата, но в случая тя работи против държавата си, против нейното общо европейско бъдеще, против тенденцията да има реална, изпълнена със смисъл евроинтеграция на Западните Балкани. Тази интеграция не може без духовно единение. Искам да поздравя дядо Киприан и дядо Николай, че са били достойни и достатъчно храбри в качеството си на митрополити да присъстват в Охрид, където в момента с голям инициативен комитет планираме съвместни чествания", заяви Милен Врабевски.

"На утрешния протест ще изкажем твърдото си становище, че повече не можем да търпим интервенция отвън. Искаме съвместни чествания, искаме на всеки национален празник български и македонски свещеник, искаме да има истинска евроинтеграция. Това духовно единение, това бъдещо съслужение, към което се стремим, не са ли мостове за икономическо сътрудничество, не са ли мостове за изграждане на реални евроинтеграционни връзки?", запита риторично той.

Не ни е срам от решението ни да не изпращаме представители на честванията за 1000 години от създаването на Охридската архиепископия, каза пред БНР Ловчанският митрополит Гавриил: "Дядо Наум ни напомни нещо – Българската православна църква, Българската патриаршия е приемник и на Българската охридска архиепископия и ако отидем на това тържество, ще излезе, че ние се отказваме от тази историческа и канонична истина. Македонската църква иска ние да ѝ помогнем да придобие автокефалия, тя е в схизма. Как можем ние да ѝ помогнем? Като почнем съслужение, нас веднага ще ни вкарат също в схизма и тогава вече нито те, нито ние можем да помогнем един на друг".

"Това наше достойнство, че ние сме правоприемник, ние не трябва да го сменяме за една паница леща. Македонската православна църква има някъде  50-60 години, откакто е създадена, а не 1000 години", напомни митрополит Гавриил и допълни, че Светият синод изчаква решението на проблема с името на Македония, след което смята да инициира разговори с Вселенския патриарх относно автокефалността на църквата ѝ.

Решението на Светия синод да не бъдат изпратени архиереи за честванията в Македония е гласувано от митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно- и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславски Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил.

Изпращането на архиереи в Македония е подкрепено от митрополитите: Сливенски Йоаникий, Великотърновский Григорий, Плевенский Игнатий, Пловдивский Николай и Старозагорский Киприян.

"Св. Синод на БПЦ – БП не дава благословение представители на БПЦ - БП да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската Архиепископия в Охрид, Р. Македония", гласи решението на Синода.

Споделяне

Още по темата

Още от България