Светият синод избра бивш член на алтернативния синод за Доростолски митрополит

Светият синод на Българската православна църква избра 67-годишният Браницки епископ Амвросий за митрополит на Доростолската епархия. За него са гласували девет митрополити и патриарх Максим, пуснати са били и две непопълнени бюлетини. Те са на американския митрополит Йосиф и на неврокопския митрополит Натанаил. Другият кандидат беше Левкийският епископ Павел.

И двамата кандидати за Доростолски митрополит са били членове на алтернативния синод, създаден от митрополит Пимен, който след неговата смърт се ръководеше от Инокентий.

До днешния избор се стигна, след като на 28 октомври 2009 г. почина Доростолският митрополит Иларион.

Светското име на епископ Амвросий е Александър Александров Парашкевов. Роден е на 9 юни 1942 г. в Свищов. Средното си образование получава в родния си град. Впоследствие завършва Висшия химико-технологичен институт в София и Духовната академия.

През 1983 г. става монах с името Амвросий в Клисурския манастир "Св. Кирил и Методий"  край Берковица. По-късно същата година в Чипровския манастир "Св. Йоан Рилски" е ръкоположен в йеродяконски чин. Около година служи като епархийски дякон във Видинската митрополия. През 1984 г. е ръкоположен за йеромонах, после служи в Клисурския манастир. По решение на Светия Синод през юни 1989 г. е въведен в архимандритско достойнство. От 1988 г. до 1994 г. архимандрит Амвросий е игумен на Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча".

На 3 април 1994 г. в Чекотинския манастир "Св. архангел Михаил" е хиротонисан в епископски сан от Неврокопския митрополит Пимен, който ръководеше т.нар. алтернативен синод, но по решение на събора през 1998 г. Амвросий е приет в "каноническо църковно общение", за да служи в епископски сан с титлата "Браницки".

От 1999 г. до юли 2004 г. Амвросий е викарий на Видинския митрополит Дометиан, а след това - викарий на Врачанския митрополит Калиник.

Слуд избора митрополит Амвросий каза пред журналисти, че преди три години е имал проблеми със здравето, но сега се чувства добре. Преди избора на Доростолски митрополит в медиите се появиха информации, че Амвросий е много болен, както и че другият кандидат - Левкийският епископ Павел, е масон и е имал в миналото връзки със силови групировки. За Павел днес не беше подадена нито една бюлетина от членовете на Светия синод.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?