Светият синод кани опозицията за участва в заседанията

БГНЕС

Светият синод ще изпрати писма на митрополитите Григорий, Игнатий и Николай, за да ги призове да вземат участие в заседанията му. Това стана ясно от съобщение на сайта на Синода, в което се казва, че решението е било взето на заседанието в петък.

 

Св. синод на Българската православна църква настоява Техни Високопреосвещенства Великотърновския митрополит Григорий, Плевенския митрополит Игнатий и Пловдивския митрополит Николай да се включат в следващите заседания от Зимната синодална сесия, които ще продължат до 19 декември.

 

Член 54 от устава предвижда, че митрополитите не могат да откажат участие в заседанията на синода по причини, които не са признати за уважителни. При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание, посочват от Светия синод.

 

Следващото заседание на синода ще бъде от 26 до 29 ноември.

 

Междувременно и.д. патриарха Кирил коментира, че отсега не може да се каже кога Светият синод ще вземе решение за патриаршеския избирателен събор. “Може да е през декември или януари,” каза Кирил, който беше избран за наместник-председател на Българската православна църква. Подготовката на патриаршеския избирателен събор е дълъг процес и затова срокът за организирането му е до четири месеца от кончината на патриарх Максим, уточни митрополит Кирил.

 

На първото си заседание от зимната сесия на 14 ноември Светият синод реши, че крайният срок за организирането на събора е до 6 март 2013 година.

 

Междувремено се разбра, че Врачанският митрополит Калиник, който преди седмица не подписа решението за избора на митрополит Кирил за наместник-председател, е изпратил писмо, в което косвено признава за това решение. Калиник е помолил още да не бъде поставян в листата с кандидати за патриарх, между които ще бъдат избрани тримата основни претенденти за поста.

Споделяне

Още по темата

Още от България