Светият синод няма да одобри входна такса за "Св. Александър Невски"

Светият синод няма да одобри входна такса за "Св. Александър Невски"

Светият синод обяви, че е против въвеждането на туристическа такса от 5 лв. за вход в

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“ в София, каквато намерение бе обявено от новия предстоятел на храма архимандрит Дионисий. От Светия синод припомниха, че управлението на катедралата се осъществява от него и решенията на църковното ѝ настоятелство могат да влизат в сила само при потвърждаването им от Светия синод.

Въвеждана каквато и да е входна такса за Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“ дори и да бъде предложено от страна на църковното настоятелство, изобщо няма да бъде разглеждано, заявиха от ръководния орган на Българската православна църква във вторник. Достъпът до Патриаршеската катедрала за всички граждани, както досега, така и занапред ще остане свободен, допълва се в съобщението.

В него се посочва още, че от близо 100 години БПЦ стопанисва и поддържа храма "Св. Александър Невски" изключително благодарение на даренията на миряните и подкрепата на българската държава и нито за миг не е помисляла да си служи с комерсиални методи, за събиране на средства. Този принцип няма да бъде променен, пише в изявлението.

Ден по-рано архимандрит Дионисий обяви, че се предвижда такса от 5 лв. да бъде събирана на човек при организирани туристически посещения, като от Асоциация на туристическите агенции препоръчали цената на билета да не надвишава 6 лева.

"Туристически групи от град Сливен, да речем, когато туристическа агенция им е предложила такава услуга, че ще ги доведе до катедралата "Свети Александър Невски", нека бъде така добра, пет лева да бъдат за храма, защото те не може да не начисляват за себе си нещо за това,че ще ги доведат в храма", обясни Дионисий пред БНР.

По думите му събираните средства ще отиват за осветление и за отопление на храма. "Между Прага и Кайро и между Истанбул и Виена по-красив храм от "Свети Александър Невски" няма, в тъмнина той няма как да бъде показан", аргументира се той, но от Светия синод попариха намеренията му.

Споделяне

Още от България