Светият синод одобри и софийските делегати на патриаршеския събор

Светият синод одобри и софийските делегати на патриаршеския събор

След оживена дискусия днес, продължила над три часа и половина, Светият синод в пълен състав одобри за легитимна преписката с делегатите от Софийската епархия за Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари.

Това съобщи днес пред журналисти митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е говорител на Синода за организацията на Патриаршеския събор.

Документите на Софийската епархия бяха одобрени в сряда от Синода с девет гласа "за", имаше и три гласа "против" - на Великотърновския митрополит Григорий, на Плевенския митрополит Игнатий и на Пловдивския митрополит Николай, каза Американският митрополит. Той добави, че днес Пловдивският митрополит е заявил пред Светия синод, че в тридневен срок ще му представи и "своето особено мнение", съгласно устава.

На 15 и 16 февруари Светият синод на БПЦ ще заседава, за да гласува имената на тримата митрополити, от които на Патриаршеския избирателен събор ще бъде избран новият български патриарх, съобщи още митрополит Йосиф.

По думите му Светият синод е решил днес да определи два дни за определянето на тримата кандидати за патриарх, за да има повече време за обсъждането и за гласуването им.

Според устава на БПЦ Светият синод трябва да избере тримата кандидати, от които ще бъде избран на 24 февруари новият български патриарх, до седмица по-рано от тази дата.

Тримата кандидати за патриарх ще бъдат избрани от Светия синод с тайно гласуване при пълно спазване на кворума.

Сега в БПЦ има 14 митрополити. От тях според устава на църквата в избора за патриарх не могат да участват двама - Пловдивският митрополит Николай, защото е по-млад от 50 години, и Доростолският митрополит Амвросий, защото управлява своята епархия по-малко от пет години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?