Светият синод оневини обвинения в блудство Сионий

Светият синод възстанови във вторник правата на Величкия епископ Сионий, който бе и ректор на Софийската духовна семинария. През май в Светия синод беше подаден анонимен сигнал срещу Сионий за блудство с 12 годишно момче, след което започна проверка.

Светият синод е разгледал писмения доклад на архиерейската комисия, създадена по случая, и е установил, "че липсват убедителни доказателства за обвинението". Величкият епископ Сионий е освободен от длъжността "ректор" на семинарията по негова молба от 22 юни, а от вторник, по предложение на Видинския митрополит Дометиан е назначен за негов викариен епископ във Видин, съобщиха от синода.

Когато бе обвинен в блудство, Сионий заяви, че не знае кое е това момче и предположи, че обвиненията срещу него може да са във връзка с отхвърлени от него две финансови предложения за отдаване на части от двора на Семинарията.

Едното от тях е било за пет декара за построяване на хотел, а другото - за МОЛ. Дворът на семинарията, в която се обучават около 200 ученици, е с площ 85 дка.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?